Bakteriyel vaginozise neden olan etkenlerin moleküler yöntemlerle belirlenmesi
Detection of bacterial vaginosis cousing agents with molecular biology methodologies
- Tez No: 281748
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Sağlık Eğitimi, Microbiology, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Gardrenella vaginalis, bacterial vaginosis, PCR, anaerobic bacteria, genitalflora
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bakteriyel vaginoz, klinik belirti oluşturmaksızın seyredebildiği gibi vaginaduvarına yapışabilen, kötü kokulu akıntı ile de seyredebilir. Çalışmamızda İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Doğum Polikliniği'ne başvuran cinsel aktif, vaginalakıntı şikayeti olan 100 kadın hasta çalışma grubu olarak alınmıştır. Herhangi birşikayeti olmayan, kontrol amacıyla polikliniğe gelen cinsel aktif 100 kadın kontrolgrubu olarak alınmıştır. Örneklere aerob kültür yapılmış ve anaerob etkenler içinmultiplex PZR yapılmıştır.Kültürde hasta grubunun 10(%10)'unda G. vaginalis, 5(%5)'inde M. hominis,2(%2)'sinde U. urealyticum, 5(%5)'inde E. coli, 8(%8)'inde C. albicans, 6(%6)'sındaCandida spp. üremiştir. PZR ile hasta grubunun 72(%72)'sinde G. vaginalis,39(%39)'unda A. vaginae, 6(%6)'sında M. mulieris, 2(%2)'sinde B. fragilis ve2(%2)'sinde M. curtisii pozitif olarak bulunmuştur.Kontrol grubunun kültüründe ise 7(%7)'sinde U. urealyticum, 6(%6)'sında M.hominis, 4(%4)'ünde E. coli, 1(%1)'inde Klebsiella spp., 3(%3)'ünde C. albicans ve4(%4)'ünde Candida spp. üremiştir. Kontrol grubunda PZR ile 68(%68)'inde G.vaginalis, 25(%25)'inde A. vaginae, 12(%12)'sinde M. curtisii, 6(%6)'sında B. fragilisve 3(%3)'ünde M. mulieris'in pozitif olduğu saptanmıştır.PZR yöntemiyle hasta grubunun 39(%39)'unda A. vaginae, 2(%2)'sinde M.curtisii pozitif bulunurken, kontrol grubunun 25(%25)'inde A. vaginae, 12(%12)'sindeM. curtisii pozitif olarak saptanmış ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farkbulunmuştur.Anahtar Kelimeler : Gardnerella vaginalis, bakteriyel vaginozis, PZR, anaerobbakteriler, genital flora.
Özet (Çeviri)
Bacterial vaginosis is caused severe consequences like malodorous vaginal dischargebut many affected women are asymptomatic. 100 sexually active and vaginaldischarged women were recruited from Cerrahpasa Medical School, gynecology clinicsas a patient group. 100 sexually active healty women were enrolled as control groups.samples were studied with Aerobic culture and PCR study.In culture study, G. vaginalis (10(%10)), M. hominis (5(%5)), U. urealyticum (2(%2)),E. coli (5(%5)), C. albicans (8(%8)) , Candida. spp. (6(%6)) were detected in subjectswith BV. in PCR study, G. vaginalis (72(%72)) , A. vaginae (39(%39) ), M. mulieris(6(%6) ), B. fragilis (2(%2) ), M. curtisii (2(%2) ) were detected in subjects with BV.In culture study, U. urealyticum (7(%7)), M. hominis (6(%6)), E. coli (4(%4)),Klebsiella spp. (1(%1)), C. albicans (3(%3)) , Candida. spp. (4(%4)) were detected insubjects without BV. In PCR study, G. vaginalis (68(%68)) , A. vaginae (25(%25) ), M.mulieris (3(%3) ), B. fragilis (6(%6) ), M. curtisii (12(%12)) were detected in subjectswithout BV.A. vaginae (39(%39)) and M. curtisii (2(%2)) were detected in subjects with BV, A.vaginae (25(%25)) and M. curtisii (12(%12)) were detected in subjects without BV viaPCR and these results were shown statistically meaningfull results between groups.