Türkiye'de adli tıp eğitiminin öncüleri ve gelişimi (1846-1933)
The history and pioneers of forensic medicine education in Turkey (1846-1933)
- Tez No: 281765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM IŞIL ÜLMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
- Anahtar Kelimeler: History of forensic medicine, post mortem studies, autopsy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Türkiye'de 1846-1847 eğitim yılında programda yer alan Adli Tıp, günümüzde de tıp eğitimi içinde önemli bir yer tutmaktadır. Tıbb-ı kanunî adı altında, adli tıp derslerinin Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane'de 1846 yılında ders programına konduğu ve Adli Tıp derslerinin Dr. Serovpe Viçenyan (Serviçen) tarafından verildiği bilinmektedir. Dr. Serviçen'den sonra dersleri (1933 senesine kadar), Dr. Agop Handanyan, Dr. Ali Rüştü Paşa ve Dr. Bahaettin Şakir, Dr. Vasfi ve Dr. Ethem Akif Battalgazi vermiştir. Daha önce bu konuda yapılan çalışmaların çoğu biyografik çalışmalar olup daha çok kronolojik bilgileri ortaya koymaktadır. Yapılan bu çalışmada dersleri veren öğretim üyelerinin tercüme ettikleri ya da yazdıkları kitaplar karşılaştırılarak Adli Tıp eğitiminin nasıl yapıldığı, nasıl geliştiği ve neleri kapsadığı dönem dönem ele alınmıştır. Bunun dışında öğretim üyelerinin biyografileri araştırılarak yalnızca Adli Tıp alanındaki hizmetleri değil varsa bilim dünyasına kazandırdıkları diğer değerler de ele alınmıştır.Anahtar Kelimeler : Adli tıp tarihi, tıbb-ı kanunî, müfredat, otopsi.
Özet (Çeviri)
The education of Forensic Medicine in Turkey was placed in the Medical School curriculum in 1846. Dr. Serovpe Viçenyan (Serviçen) (1815-1897) was the first professor of Forensic Medicine in the Medical School. After Dr. Serviçen, Dr. Agop Handanyan, Dr. Ali Rüştü Paşa, Dr. Bahaettin Şakir, Dr. Vasfi Bey, Dr. Halit Naci Tekin and Dr. Ethem Akif Battalgazi succeeded in the position until 1933.As far as we have reached, most of the studies concerning this topic are mainly biographic and descriptive works following a chronological account of the principal academic figures. Whereas a comparative approach has been adopted in this dissertation aiming to put forward the characteristic features of the sources on the basis of the translations, transcriptions and content analysis of the sources concerned. Therefore the analytical and comparative evaluation of the data has supplied us with important information about the scope, development and progress of Forensic Medicine education in Turkey.A special emphasis has been given to the place of forensic medicine in the School curriculum over the years beginning with the start of dissection on cadaver up to the detailed autopsy records based on the post-mortem studies and detailed disease classification. This study has been enhanced by the biographies and publications of the professors of forensic medicine, as well as well as their content analysis to shed light on the progress of forensic medicine teaching in Turkey.