Cerrahi hastaların düşme riskine karşı hemşirelerin aldıkları önlemler
Fall risk surgical patients precautions are taken against the nurses
- Tez No: 281772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İKBAL ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Hastaneler, Hemşirelik, General Surgery, Hospitals, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşire, düşme riski, hasta güvenliği, nurse, fall risk, patient safety
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma; İstanbul'daki Özel ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde cerrahi servislerde çalışan hemşirelerin, hastaların düşme riskine karşı aldıkları önlemleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlandı.Araştırma örneklemini, İstanbul'daki Özel ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde Mayıs 2010- Temmuz 2010 tarihleri arasında cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerden katılmayı kabul eden 210 hemşire oluşturdu. Veri toplama aracı olarak, literatür ve uzman görüşleri doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanıldı. Verilerin analizi bilgisayar ortamında SPSS 16.00 programı kullanılarak değerlendirildi. Ülkemizde cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerin hastaların düşme riskine karşı aldıkları önlemler ile ilgili fazla çalışmanın bulunmaması çalışmayı özgün hale getirmektedir. Çalışmada hemşirelerin hastanın düşmesinde sorumluluğu olduğunu düşündüğü, büyük çoğunluğunun düşme riski skalası kullandığı ve düşmeyle ilgili risk faktörlerini belirleyebildiği, Lisansüstü mezunu, 3 yıldan az çalışma deneyimine sahip olan, özel hastanede çalışan hemşirelerin düşme riski değerlendirmesi yaparken zaman yönetiminde sorun yaşamadığı, benzodiazepin ve antiepileptik ilaç kullanan hastaların düşme riski açısından değerlendirilmesine tüm örneklem grubunun inandığı, kamu hastanelerinde hasta ve ailesine düşme ile ilgili eğitim, düşen hastaya psikolojik destek, düşen hastayı rapor etme durumunun daha düşük olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This research under the Ministry of Health hospitals in Istanbul, private and nurses working in surgical wards, the patients in order to define the measures taken against the risk of falling and was planned as a cross-sectional.The stud sample, in Istanbul, private hospitals and affiliated to the Ministry of Health in May 2010 - July 2010 between the 210 nurses who agreed to participate in nurses working in surgical wards created. The data collection tool, the literature and expert feedback survey form was used by the researcher. Data analysis using SPSS 16.00 program computer environment.Nurses working in surgical wards of the patients in our country about the measures taken against the risk of falling further study makes the lack of original work. The study of nurses in reducing the patient believes is the responsibility of, the vast majority of uses and scale of the risk of falling can determine the risk factors related to falling. Graduate degree, less than 3 years experience of working with the private hospital, while nurses working in the management of fall risk assessment problem not live, benzodiazepines, and antiepileptic drug use evaluation of the entire sample group of patients believed the risk of falling, falling in public hospitals about patient and family education, psychological support to patients falling, falling to report the status of the patient was found to be lower.