Ailevi akdeniz ateşi tanısı alan çocuklarda prognozu belirlemede oksidatif stresin rolü ve oksidatif stres belirteçlerinin gen mutasyonları ile ilişkisi
The role of oxidative stress in determining the prognosis in children diagnosed with familial mediterranean fever and the relationship between oxidative stress and gene markers
  1. Tez No: 282024
  2. Yazar: ÖZLEM ERYAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUHAN DÜŞÜNSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nephrology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: AAA (Ailevi Akdeniz Ateşi), SAA (Serum Amiloid A), AOPP (İleri Oksidasyon Protein Ürünleri), FMF (Familial Mediterranean Fever), SAA (Serum Amiloid A), AOPP (Advanced Oxidation Protein Products)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) gibi kronik inflamatuvar hastalıklarda doku hasarının oksidatif stresle ilişkili olabileceği öne sürülmektedir. Bu nedenle bu çalışmada AAA tanısı alan çocuk hastalarda doku hasarı belirteçlerinden plazma ileri oksidasyon protein ürünü (?Advanced Oxidation Protein Product? AOPP) ve serum amiloid A (SAA) proteini düzeyleri çalışılarak, bu belirteçlerin hastalığın prognozunu belirlemede kullanılabilecek bir parametre olup olmayacaklarının, ayrıca gen mutasyonları ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Hastalar ve yöntem: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Romatoloji Ünitesinde AAA tanısı konulmuş, takip ve tedavileri sürdürülen 119 hasta ile fizik muayene bulguları ve laboratuvar incelemelerinde herhangi bir inflamasyon bulgusu olmayan 30 sağlıklı çocuk kontrol için alındı. Atak durumlarına göre hastalar gruplandırıldı. Grup 1 (kolşisin tedavisi başlanmış, uzun süre ataksız izlenen hastalar n=29), Grup 2 (kolşisin tedavisi başlanmış, sık atağı olan hastalar n:30), Grup 3 (kolşisin tedavisi başlanmış, atakta olan hastalar n:30), Grup 4 (kolşisin tedavisi başlanmamış yeni tanı alan hastalar n:30), kontrol grubu Grup 5 (n=29) olarak belirlendi. Hastaların atak sıklığı AAA ağırlık skorlamasındaki puanlamaya göre yapıldı . Ayda iki ve daha fazla atak geçirenler sık atak olarak değerlendirildi, ayda bir ve daha az atağı olanlar uzun süre ataksız olarak kabul edildi. Ayrıca hastalar atak ve ataksız durumlarına göre tekrar gruplandırıldı. Hastalardan ve kontrol grubundan elde edilen sonuçlar gruplar arasında karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışma gruplarının plazma AOPP düzeylerine bakıldığında seyrek atak geçiren grubun (grup 1) AOPP düzeyinin kontrolle benzer olduğu (p>0,05), buna karşın sık atak geçiren grup (grup 2), atak anındaki grup (grup 3) ve kolşisin başlanmamış yeni tanı alan grup (grup 4)'un AOPP düzeylerinin kontrol grubu (grup 5)'nün değerlerinden anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi (p0,05).Sonuç: SAA protein düzeyi hastalığın hem aktivasyon hem de kronik inflamasyon belirteci olarak kullanılabilir. Ayrıca hastalığın prognozunda SAA protein düzeyinin kritik önemi vardır. AOPP düzeyi AAA'da aktivasyon belirteci olarak kullanılabilecek bir parametredir.
Özet (Çeviri)
Introduction and objectives: It is asserted that the tissue damage in chronic inflammatory diseases such as Familial Mediterranean Fever (FMF) may be related to oxidative stress. For this reason, this study aims to investigate firstly whether or not Advanced Oxidation Protein Product (AOPP) in plasma, and Serum Amiloid A (SAA), markers of tissue damage in pediatric patients diagnosed with FMF, are parameters that can be used in determining the prognosis of the disease by studying their levels, and secondly their relationship with gene mutations.Patients and method: The study included 119 patients diagnosed with FMF, under treatment and follow-up, and 29 healthy children with no finding of inflammation as determined through physical examination and laboratory tests at the Pediatric Rheumatology Unit of the Erciyes University Medical Faculty. The patients were grouped according to their fever spells. Group 1 (with colchicines treatment started, followed up with no spell for a long time, n=29), group 2 (with colchicine treatment started and frequent spells, n=30). Group 3 (with colchicines treatment started and ongoing spells, n=30), Group 4 (newly diagnosed and with no colchicines treatment started, n=30), and group 5,(the control group n=29). The frequency of the patients? fever spells was determined according to their FMF scores. Those who had 2 or more spells were classified as `frequent`, while those with 1 or fewer spells were classified as `without spells for a long time. Additionally, the patients were re-grouped according to the extent of their attack period and non-attack period. The results obtained from the patients and control group were compared.Findings: The study of the plasma AOPP levels of the patients in the study group revealed that the patients in group 1 were similar to those of the controls?, (p>0.05), while they were found to be significantly higher in group 2, 3, and 4 than in group 5 (p0.05).Conclusion: SAA protein levels can be used as both activation and chronic inflammation marker of the disease. SAA protein levels also have crucial importance in the prognosis of the disease. AOPP level is a parameter that can be used as activation marker in FMF.