Çocukluk çağı intrakraniyal tümörlerde radyolojik değerlendirme
Radiological evaluation of childhood intracranial tumors
- Tez No: 282027
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAKİM COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İntrakranial tümörler, çocukluk, adölesan dönem, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, Intracranial tumors, childhood, adolescence, computerized tomography, magnetic resonance imaging
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, radyolojik [Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)] karakteristiklerine dayanarak konulan primer intrakranial tümör özelliklerinin, önceki çalışmaların sonuçları ile uyumluluğunu değerlendirmektir.Materyal ve Metod: Erciyes Üniversitesi Radyoloji Bölümü'nde çeşitli supratentorial, infratentorial, pineal veya sellar intrakranial tümörler BT ve/veya MRG ile ön tanılandırıldı ve tanıların büyük bölümü histopatolojik değerlendirme ile korele bulundu. Yüz kırk dört hastanın 84'ü erkek (%58.3), 60'ı (%41.7) kız idi. Ortalama yaş 8.32±4.19 yıl idi.Bulgular: MRG, BT'den daha iyi bir çözünürlük ve tanımlama gücüne sahip olmakla birlikte, MRG ve BT çocukluk ve adölesan dönemindeki intrakranial kitlelerin tanımlanmasında uygun seçeneklerdir.Sonuç: BT ve MRG intrakranial tümörü olan çocuklarda cerrahi öncesi tanı konulması ve tedavi planlanması aşamalarında değerlendirme amacı ile kullanılması gerekli olan görüntüleme yöntemleridir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate accordance of primary intracranial tumor diagnosis based on radiological [Computerized Tomography (CT) and Magnetic Resonance Imaging (MRI)] characteristics with the outcomes of previous studies.Patients and Methods: At Erciyes University, School of Medicine, Department of Radiology, 144 children who were prediagnosed with various supratentorial, infratentorial, pineal or sellar intracranial tumors by CT and/or MRI and the majority of diagnosis were proven by histopathological examination.( Of 144 patients 84 (58.3%) were boys, 60 (41.7%) were girls. The mean age was 8.32±4.19 years).Result: MRI and CT scans both were favoruable in delineating the intracranial neoplasms at childhood and adolescence although MRI provided better resolution and delineation than CT.Conclusion: CT and MRI are the essential imaging methods for evaluation of the children with intracranial tumors for initial preoperative diagnosis and treatment planning. This thesis provides an overview of the locations and CT/MRI features of pediatric intracranial tumors of childhood.