Servikal spondilotik miyelopatide hemilaminektomi ve laminoplasti yöntemlerinin karşılaştırılması
The comparison of hemilaminectomy and laminoplasty techniques on cervical spondylotic myelopathy
- Tez No: 282028
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SELÇUKLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Miyelopati, servikal spondiloz, hemilaminektomi, laminoplasti, aksiyel boyun ağrısı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Servikal spondilotik miyelopatide (SSM) farklı cerrahi tedavi yöntemleri mevcuttur. Uygulanan cerrahi yöntem elde edilen sonuçlar üzerinde etkili olabilmektedir. Bu çalışmada amaç; servikal hemilaminektominin servikal laminoplasti ile karşılaştırılması ve her iki yöntemin SSM prognozuna etkilerinin tespit edilmesidir.Gereç ve yöntem: 2007-2010 yılları arasında SSM nedeniyle opere edilen ve en az 6 ay takibi yapılan 42 hastanın 34' ü erkek, 8' i kadın ve ortalama yaşı 63,6 idi. (yaş aralığı 41-80). Hastalara bir cerrah tarafından servikal hemilaminektomi ve bir başka cerrah tarafından ise servikal laminoplasti olmak üzere 2 farklı cerrahi yaklaşım uygulandı. Hastaların preoperatif süreçte ve kontrollerindeki nörolojik durumlarının tespitinde, Benzel'in modifiye ettiği Japon Ortopedi Birliği (JOA) skoru kullanıldı. Preop ve postop sagittal dizilim, düz grafide Benzel tarafından tanımlanan metod kullanılarak değerlendirildi. Bilgisayarlı tomografide kanal ön-arka çapı ölçüldü ve MRG' de T2 aksiyel kesit görüntülerinde spinal kanal alanı ölçüldü ve paravertebral adale atrofisi değerlendirilmeye alındı. Postop aksiyel boyun ağrısının değerlendirilmesinde vizüel analog skalası kullanıldı.Bu çalışmada SSM'de prognozu etkilediği bilinen; olguların yaşı, cinsiyeti, semptom süresi, bası seviyesi, bası adedi, MRG'de T2 hiperintens görünüm izlenmesi değerlendirilmeye alındı, olgular preop ve postop dönemde omurların sagittal dizilimi, spinal kanalın ön-arka çapı, spinal kanal alanı, preop ve postop JOA skoruna göre iyileşme oranları ile postop aksiyel boyun ağrısı açısından karşılaştırılarak, hemilaminektomi ve laminoplasti yöntemlerinin SSM prognozuna etkisi incelendi.Bulgular: Olguların takip süresi 6-48 ay (ortalama 15.2 ay) idi. Hemilaminektomi grubu olgularında preoperatif JOA skoru ortalama 11.38±2.99 , postoperatif JOA skoru ortalama 15.28±1.73 idi. Laminoplasti grubu olgularında preop JOA skoru 13.52±1.96, postop JOA skoru 15.80±1.28 idi.Sonuç: Bu çalışmada servikal spondilotik myelopatili olgulara uygulanan hemilaminektomi ve laminoplasti işlemleri sonrasında; olgular preop ve postop JOA skorlarına göre iyileşme oranları, preop ve postop kanal çapı, preop ve postop spinal kanal alanı, postop sagittal dizilim açısından karşılaştırıldığında, aralarında istatistiki olarak anlamlı fark bulunmamıştır (P>0.05). Aksiyel boyun ağrısı her iki cerrahi yöntem sonunda karşılaşırıldı; hemilaminektomi grubu olgularında vizüel analog skoru, laminoplasti uygulanan olgulara göre istatistiki açıdan anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Cervical spondylotic myelopathy (CSM) is operated in different methods of surgical treatment. The surgical procedure can be effective on the results. The purpose of the present study is to compare cervical hemilaminectomy and cervical laminoplasty techniques and to determine the effects of both surgical methods of prognosis on CSM..Material and Methode: 42 cases were operated between 2007-2010 due to CSM and follow up for at least 6 months. 34 of them were male, 8 of the patients were female and the mean age was 63.6 (Age range 41-80). Patients underwent two different surgical methods. One surgeon has performed cervical hemilaminectomy, another one has performed cervical laminoplasty. The preop and final follow up neurologic status of patients was assessed using the Japanese Orthopedic Association (JOA) scoring system modified by Benzel et al. The sagittal alignment was examined using a method identified by Benzel et al on plain X-rays. The anteroposterior diameter of the spinal canal were measured utilizing computerized tomography (CT). Spinal canal area and paravertebral muscle atrophy were evaluated with MRI T2 axial cross-sectional images. Visual analog scale was used for the evaluation of postoperative axial neck pain.In this study, patients' age, gender, symptom duration, compression level, compression units, imaging of MRI T2 cross sectional hyperintensity were evaluated. Preoperative and postoperative sagittal alignment in the vertebrae, anterior-posterior diameter of the spinal canal, spinal canal area, preoperative and postoperative JOA score, recovery rates and postoperative axial neck pain were compared. Hemilaminectomy and laminoplasty methods and their effects on prognosis of CSM are investigated.Results: The follow-up 6-48 months (mean 15.2 months). The average preoperative JOA score of patients with hemilaminectomy group was 11.38 ± 2.99, postoperative JOA score was 15:28 ± 1.73. Patients whith laminoplasty group, preoperative JOA score was 13:52 ± 1.96, postoperative JOA score was 15.80 ± 1.28.Conclusion: Surgical techniques of hemilaminectomy and laminoplasty are performed. After operation, preoperative and postoperative JOA scores, recovery rates, preoperative and postoperative canal diameters, preoperative and postoperative spinal canal areas, postoperative sagittal alignments of patients were compared, statistically significant difference was not found between (p> 0.05). Axial neck pain was compared at the end of each of two surgical methods.