Behçet ve diğer nonenfeksiyoz üveit hastalarında adalimumabın klinik etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical effectiveness of adalimumab in behcet and other noninfectious uveit patients
  1. Tez No: 648856
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM EVEREKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adalimumab, Behçet hastalığı, Behçet üveiti, üveitte Adalimumab tedavisi, Adalimumab, Behçet's disease, Behçet uveitis, Adalimumab treatment in uveitis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Üveit, toplam görme kayıplarının %10-15'inin nedenidir. Üveit tedavisinde hedefler; akut inflamasyonu baskılamak, nüks sıklığını ve şiddetini azaltmak, kalıcı ve uzun süreli bir remisyon sağlamak ve görmeyi korumaktır. Bu çalışmada amaç kliniğimize başvuran geleneksel tedavilere dirençli Behçet ve nonenfeksiyöz üveit hastalarında Adalimumab (ADA) tedavisinin görme keskinliği, ön ve arka segment inflamasyonu, vitreal haze ve santral maküler kalınlık üzerine olan etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya kliniğimizde takipli Behçet üveiti ve nonenfeksiyöz üveit tanısı almış ve ADA tedavisi kullanan 24 hastanın 38 gözü dahil edildi. Hastalara ADA tedavisi öncesi, 2. hafta, 8. hafta, 24. haftada görme keskinliği muayenesi, ön segment ve ön vitreus muayenesi, fundoskopik muayene ve santral maküler kalınlık ölçümü yapılarak değerlendirildi. ADA tedavisi, erişkin hastalarda ilk doz 80 mg, 1. haftada 40 mg ve sonrasında her 2 haftada bir 40 mg subkutan enjeksiyon şeklinde, pediatrik hastalarda 2 haftada bir 20 mg enjeksiyon şeklinde subkutan enjeksiyon olarak kullanılmakta idi. Bulgular: Çalışmamızdaki 38 gözünün 19'u sağ göz 19' u ise sol göz idi. Yirmiyedisi (%71.0) Behçet üveiti, 11'i (%29.0) nonenfeksiyöz üveit idi. Kadın erkek oranı 10/14 (%41.6) idi. Hastaların yaş ortalaması 29.0 ± 14.1 yıl idi. Görme keskinliği, ön segment ve arka segment inflamasyonu, vitreal haze ve santral maküler kalınlık tedavi öncesi ile 2. hafta, 8. hafta ve 24. hafta arasındaki karşılaştırmalarda da istatistiksel olarak anlamlı idi. Behçet üveiti ve nonenfeksiyöz üveit grupları arasında yapılan karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Major yan etki izlenmedi. Sonuç: Behçet ve diğer nonenfeksiyöz üveitlerde ADA etkinliğini değerlendirdiğimiz bu çalışmada, literatürle uyumlu olacak şekilde görme keskinliği, ön segment ve arka segment inflamasyon derecesi, vitreal haze ve santral maküler kalınlık yönünden 24. haftaya kadar etkinlik sağlandığı gösterilmiş olup literatürden farklı olarak bu etkinliğin erken bir sürede ortaya çıkmaya başladığını ve Behçet ile diğerleri arasında da etkinlik açısından bir fark olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Uveitis is the cause of 10-15% of total vision loss. Aims in uveitis treatment suppress acute inflammation, reduce the frequency and severity of relapse, achieve a permanent and long-term remission and preserve vision. The aim of this study was to evaluate the effects of Adalimumab (ADA) on visual acuity, anterior and posterior segment inflammation, vitreal haze, and central macular thickness in patients with Behçet's and noninfectious uveitis, resistant to conventional treatments, who were admitted to our clinic. Materials and methods: In this study, 38 eyes of 24 patients who were diagnosed with Behçet's uveitis and noninfectious uveitis and who were using ADA treatment were included. The patients were evaluated before ADA treatment, visual acuity examination, anterior segment and anterior vitreous examination, fundoscopic examination and central macular thickness measurement at 2 weeks, 8 weeks and 24 weeks. ADA treatment was used as the first dose of 80 mg in adult patients, 40 mg in the first week and then as a subcutaneous injection of 40 mg every 2 weeks, and in pediatric patients as a subcutaneous injection of 20 mg every 2 weeks. Results: Of the 38 eyes in our study, 19 were the right eye and 19 were the left eye. Twenty-seven (71.0%) were Behçet's uveitis, 11 (29.0%) were noninfectious uveitis. The female to male ratio was 10/14 (41.6%). The mean age of the patients was 29.0 ± 14.1 years. Visual acuity, anterior segment and posterior segment inflammation, vitreal haze and central macular thickness were also statistically significant in the comparisons between pre-treatment and week 2, week 8, and week 24. There was no statistically significant difference in the comparison between Behçet's uveitis and noninfectious uveitis groups. There was no major side effect. Conclusion: In this study, in which we evaluated the efficacy of ADA in Behçet's and other noninfectious uveitis, it was shown that efficacy was achieved up to the 24th week in terms of visual acuity, anterior segment and posterior segment inflammation degree, vitreal haze and central macular thickness in accordance with the literature. It was observed that it started to emerge in time and there was no difference between Behçet and the others in terms of effectiveness.