Karbonmonoksit zehirlenmelerinde neutrophıl gelatınase-assocıated lıpocalın düzeyi
Carbonmonoxide poisoning gelatinase neutrophil?associated lipocalin level
- Tez No: 282080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. POLAT DURUKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit zehirlenmesi, Laktat, Neutrophil Gelatinase-Associated Lipocalin, Carbonmonoxide poisoning, lactate, neutrophil Gelatinase-Associated Lipocalin
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Karbonmonoksit (CO) zehirlenmesinde; klinik ile COHb ve kan laktat düzeyi uyumlu olmamaktadır. CO zehirlenmesinde klinik ile uyumlu yeni bir biyokimyasal parametreye ihitiyaç vardır. Bu nedenle CO zehirlenmesi tanı ve takibinde, klinik ile uyumlu yeni bir parametre elde etmeyi amaçladık. Bu çalışma ile CO zehirlenmesinin klinik şiddeti ile Neutrophil Gelatinase-Associated Lipocalin (NGAL) seviyesi arasında bir ilişki olup-olmadığı değerlendirilmiştir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Acil Servise başvuran, CO zehirlenmesi tanısı konan 18-65 yaş arası, kronik hastalık öyküsü olmayan 50 hasta alındı. Kontrol grubu olarak kronik hastalık öyküsü olamayan ve fizik muayenede patalojik bulgu saptanmayan 30 sağlıklı birey alındı. Hastaların Acil Servise başvuru anı 0. saat olarak kabul edildi. Hastalardan 0. saat, 3. saat, 6. saat, 12. saat, ve 24. saatlerde COHb, laktat ve NGAL düzeyi çalışıldı. Kontrol gurubundan ise sadece bir defa NGAL düzeyi çalışıldı. Klinik muayene bulgularına göre hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırıldı. Belirlenen saatlerde alınan parametreler ile gruplar arasında ilişki değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya alınan 50 hasta, klinik olarak değerlendirdiğimizde %18 hafif, %66 orta ve %16 ağır klinik olarak değerlendirildi. COHb düzeyi 0. saatte yüksek iken tedavi ile anlamlı olarak azalmakta olduğu görülmüştür. Ancak klinik grupları arasında anlamlı fark görülmedi (p>0,05). Laktat düzeyi 0. saatte yüksek tespit edilmiş ve tedavi ile anlamlı düşüş görülmüştür. Ancak klinik gruplar arasında istatistiksel fak görülmemiştir (p>0,05). NGAL değerlendirildiğinde ise klinik gruplar ve diğer parametreler arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). NGAL düzeyi 0. saat ve takibinde anlamlı bir özellik saptanmamıştır. NGAL 0. saat ile Kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görülmemiştir (p>0,05).Sonuç: Karbonmonoksit zehirlenmesinde COHb ve laktat düzeyi tanı ve takipte kullanılan en önemli parametrelerdir. Maruziyet sonrası uzun zaman geçmesi, oksijen tedavisi alması, COHb ve laktat düzeyini önemli oranda değiştirmektedir. COHb düzeyinin normal olması CO zehirlenmesi tanısını ekarte ettirmemektedir. NGAL, bir akut faz reaktanıdır. Serebrovasküler hastalıkda, böbrek yetmezliğinde ve aterosiklerotik damar hastalığında artmaktadır. Bu çalışmada NGAL düzeyi ile klinik durum, takipde geçen süre, COHb ve laktat düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. NGAL, CO zehirlenmesinde erken tanı ve takip biomarkırı olarak anlamlı olmamaktadır. Ancak bunun kanıtlanması için daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: COHb and blood lactate levels are not compatible with the clinical findings for every patient at the Carbonmonoxide (CO) poisoning. A new parameter that is compatible with the clinic is required for CO poisoning. We aimed to obtain a new parameter that is compatible with the clinical findings in the diagnosis and follow-up of CO poisoning. The purpose of this study, is to investigate whether there is a relationship between the clinical severity of CO poisoning and Neutrophil Gelatinase-Associated Lipocalin the levels.Materials and Methods: Fifty patients who are between 18-65 years old and with no chronic disease history, who were admitted to the ED with diagnosis of CO poisoning were included in this study. Thirty patients who had no chronic disease history and no pathological findings with physical examination were included into the control group. Patients? admitting time to the ED. was accepted as the 0. hour. By the 0, 3, 6, 12, 24. hours serum COHb, lactate and NGAL levels were studied at 0, 3, 6, 12 and 24 th hour at the serum of the patients. In the control group NGAL levels was studied at one time. According to the findings of clinical examination the patients were classified as mild, moderate and serious.Results: when we evaluated the 50 patients who were included to the study; 9 (18%) mild, 33 (66%) moderate and 8 (16%) were serious clinically. When the levels of CO were too high at the beginning of the treatment, it is seemed that there was a significant decrease after the therapy. However there was no statistical difference between the clinical groups. NGAL values in their own breaks, and other parameters were not statistically significant (p> 0.05). There was no statistical significant relation between 0. hour and control group at the NGAL levels.Conclusion: COHb and lactate levels are the most important parameters used in the diagnosis and follow-up of the Carbonmonoxide poisoning. Time passed after exposure, oxygene treatment significantly changes the levels of COHb and lactate. Normal levels of COHb must not exclude the diagnosis of CO poisoning. NGAL is an acute phase reactant. NGAL level increases at Cerebrovascular disease, renal failure and atherosclerotic vascular disease. In this study we have determined that; there was no significant relationship between the level of NGAL in the clinical situation, follow-up period between COHb and lactate levels. NGAL is not a significant biomarker, for early diagnosis and follow-up of CO poisoning. However, more studies are needed to prove it.