Deneysel toraks travması oluşturulan ratlarda koenzim Q10 etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of coenzyme Q10 effect in rats exposed to thorax trauma experimentally
  1. Tez No: 282079
  2. Yazar: MURAT KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Ö. LEVENT AVŞAROĞULLARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs travması, Koenzim Q10, Pulmoner kontüzyon, Yüksek Duyarlıklı C-Reaktif Protein
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Deneysel olarak künt toraks travması oluşturulan ratlarda ortaya çıkan akciğer hasarı sonrasında akciğerde gelişen birincil ve ikincil hasarın oluşturduğu biyokimyasal ve histopatolojik değişikliklerin belirlenmesi ve Koenzim Q10'un bu değişiklikler üzerindeki olası etkinliğinin biyokimyasal ve histopatolojik parametrelerden yararlanarak değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada ratlarda pulmoner kontüzyon meydana getirmek için, özgün travma modeli oluşturuldu.Onaltı haftalık, 205±45 gr ağırlığında 56 adet dişi Wistar Albino cinsi rat kullanıldı. Ratlar her grupta 8 adet olacak şekilde 7 gruba ayrıldı. Birinci grup Şam Grubu olarak adlandırıldı, herhangi bir işlem uygulanmadı. Diğer altı grupta ise, genel anestezi ve analjezi uygulanarak özgün travma düzeneği ile göğüs travması oluşturuldu. Travma oluştulan ve Koenzim Q10 uygulanmayan üç gruba Kontrol grubu adı verildi ve travma sonrası sakrifiye edilme saatine göre Kontrol 24, Kontrol 48 ve Kontrol 72 olarak isimlendirildi. Travma oluştulan ve Koenzim Q10 uygulanan üç gruba ise Çalışma grubu adı verildi ve sakrifiye edilme saatine göre Çalışma 24, Çalışma 48, ve Çalışma 72 ismi verildi. Çalışma gruplarına travma sonrası hemen (0. saat), Koenzim Q10 intraperitoneal yoldan 30mg/kg/gün verildi. Tüm gruplar; genel anestezi ve analjezi uygulanarak sakrifiye edilip, kan ve akciğer doku örnekleri alındı.Rat kan örneğinden; Yüksek Duyarlıklı C-Reaktif Protein (Hs-CRP) düzeyi çalışıldı. Rat akciğer dokusundan histopatolojik değerlendirme yapıldı.Bulgular: Kontrol grubunda Hs-CRP düzeyi yüksek bulunmuş ve Şam Grubu ile istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür (p0.05).Histopatolojik olarak değerlendirildiğinde; Şam Grubu ile Kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü (p0.05).Sonuç: Kontrol grubunda Hs-CRP düzeyinin yüksek tespit edilmesi, Hs-CRP'nin travma belirteci olarak kullanılabileceğini gösterir. Çalışma 72 grubu ile Şam Grubu arasında Hs-CRP düzeyi açısından istatistiksel fark olmaması Koenzim Q10'un uygulama sıklığının ve dozunun arrtırlmasının enflamasyonu azaltmada etkili olduğunu düşündürmektedir.Koenzim Q10'un pulmoner kontüzyonda görülen atelektazi, konjesyon, intraalveolar kanama ve bronşial hasarı azalttığı görüldü. Koenzim Q10'un pulmoner kontüzyon tedavisinde yararlı olabilecek bir antioksidan madde olduğu, dozunun ve uygulama sıklığının artırılması ile etkinliğinin artabileceği düşünülmektedir. Ancak böyle bir yararın kesin olarak gösterilebilinmesi için daha geniş yeni çalışmalara gereksinim olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the biochemical and histopathological changes that occur in the primary and secondary injuries of the lung on an experimental lung trauma rat model and to detect the possible effects of Coenzyme Q10 on these changes with the usage of biochemical and histopathological parameters.Materials and Methods: In this study, a novel method was used to achieve pulmonary contusion on 56 female, 16 weeks old Wistar Albino genus rats weighing 205±45 grams.The rats were divided into 7 groups having 8 rats for each randomly. The first group was called the Sham group which was not treated in any way. The rats in the other 6 groups were traumatised with the novel thoracal traumatising mechanism under anesthesia. The 3 groups which were traumatised and not treated with Coenzyme Q10 called the Control groups, categorised as the Control 24, Control 48 and Control 72 regarding to their sacrification time following trauma. The remaining 3 groups with trauma and Coenzyme Q10 treatment were called the Study groups and were categorised as Study 24, Study 48 and Study 72 regarding to their sacrification time. Coenzyme Q10 administration on the study groups was started right after the trauma (0. hour), with a dosage of 30 mg/kg/day intraperitoneally. The rats in all groups were sacrified under anesthesia. Blood and lung samples were taken after sacrification. High sensitive C reactive protein was performed on the blood samples and the lung samples were histopathologycally examined.Results: The Hs-CRP levels were high in the control groups and there was a statistically difference with the Sham group. (p0.05) Histopthologically there was a significant difference between Sham and Control groups.