Koroner arter bypass cerrahisi yapılan hastalarda kardiopulmoner bypass esnasında yapılan klasik hemofiltrasyon ile venovenöz hemofiltrasyonun karşılaştırılması
During coronary artery bypass surgery in patients with cardiopulmonary bypass made comparison of classic with hemo-filtration venovenous hemo-filtration
- Tez No: 282087
- Danışmanlar: PROF. DR. Ö. NACİ EMİROĞULLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Venovenöz hemofiltrasyon, Klasik hemofiltrasyon, Koroner arter hastalığı, Koronary artery disease, Venovenous hemo-filtration, Classic hemo-filtration
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Koroner arter hastalığı halen dünyadaki en önemli mortalite ve morbidite nedenlerindendir. Koroner arter bypass cerrahisi girişimsel tedavi yöntemlerine rağmen önemini hala korumaktadır. Hemofiltrasyon kardiopulmoner bypass`ın zararlı etkilerini azaltmak için kullanılan bir nevi diyaliz yöntemidir. Çalışmamızın amacı venovenöz hemofiltrasyon `un klasik hemofiltrasyon a göre metabolik ve hemodinamik fonksiyonlara olan etkisini araştırmaktır.Materyal ve Metod: Çalışmaya, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ve Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalları arasında yapılan ortak konsey kararı gereğince koroner arter bypass cerrahisi geçirmesi kararlaştırılan ve operasyon öncesi bu çalışmaya katılmayı kabul eden, 20 kişiden oluşan iki ayrı grupta toplam 40 hasta alındı. Kardiopulmoner bypass esnasında 1. Gruba klasik hemofiltrasyon 2. Gruba venovenöz hemofiltrasyon uygulandı. Postoperatif dönemde hemodinamik ve metabolik parametreler karşılaştırıldıBulgular: Postoperatif 0. Gün ve 1. Günde venovenöz hemofiltrasyon yapılan hastalarda HB ve HTC değerlerinin daha yüksek olduğu, trombositopeninin venovenöz hemofiltrasyonda daha az görüldüğü saptanmıştır. Ayrıca PO2 değerlerinin venovenöz hemofiltrasyon grubunda daha yüksek olduğu, daha az kanama ve daha az kan nakli ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir.Sonuç: Venovenöz hemofiltrasyon klasik hemofiltrasyona göre HB, HTC değerlerini yükseltmektedir. Kanamayı ve beraberinde kan transfüzyonu ihtiyacını azaltmaktadır. Oksijenasyonu iyileştirmektedir. Ancak daha güçlü kanıtlar için geniş çaplı çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Coronary artery disease is the most important causes of morbidity and mortality in the world still. Despite the importance of invasive coronary artery bypass surgery treatment methods still. Hemo-filtration used to reduce the harmful impacts of kardiopulmoner bypass, a kind of dialysis method. The aim of the renewed venovenous hemo-filtration according to classic hemo-filtration, which is to investigate the impact of the metabolic and hemodynamıc functions.Materials and Methods: Work, Erciyes University, Faculty of medicine, cardiology and cardiovascular Surgery, Department of coronary artery bypass surgery, between the branches, in accordance with the Council decision, incorporating the agreed made to the common and accepting to participate in this work before the operation, a total of 40 patients in two separate groups of 20. Cardıopulmonary bypass during the 1. Group is a classic hemo-filtration 2. Group is a venovenous hemo-filtration. Postoperative period hemodynamıc and metabolic parameters comparedFindings: Postoperative 0. Day and 1. Day is also made to the values of higher in patients with HB and HTC venovenöz hemo-filtration is the less seen venovenöz hemo-filtration, thrombocytopenia was identified. In addition, the Group's higher values venovenous hemo-filtration po2, less bleeding and less blood transfusion needs have been identified.Results: the classic values of archives according to HB, the HTC Venovenous hemo-filtration hemo-filtration. Reduces the need for blood transfusion and Bleeding. Enhances Oxygenation. However, the studies must be made for larger, more powerful evidence.