Androgenetik alopesi ile koroner arter hastalığı ciddiyeti ve koroner kollateral gelişimi arasındaki ilişki
Association between the androgenetic alopecia and degree of the coronary artery disease and development coronary artery collateral
  1. Tez No: 282121
  2. Yazar: KAZIM AYKENT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: erkek tipi kellik, koroner arter hastalığı, Gensini, Rentrop, erkek tipi kellik, koroner arter hastalığı, Gensini, Rentrop
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Erkek tipi kellik ile ateroskleroz arasında pozitif bir ilişki olduğu bazı epidemiyolojik çalışmalarla gösterilmiştir ancak bu ilişki anjiyografik olarak koroner arter hastalığı varlığı ve şiddetini değerlendirerek incelenmemiştir. Çalışmamızda erkek tipi kellik ile anjiyografik koroner arter hastalığı ciddiyeti ve koroner kollateral gelişimi arasında ilişki olup olmadığını araştırmayı hedefledik.Metodlar: Üçyüzdoksan erkek hastaların koroner anjiyografileri, koroner arter hastalığı risk faktörleri, lipid parametreleri, kellik varlığı ve derecesi gibi parametreleri prospektif olarak değerlendirildi. Koroner arter hastalığı ciddiyeti Gensini, koroner kollateral gelişimi ise Rentrop skoru ile değerlendirildi.Bulgular: Yüksek Gensini skoru olan grupta erkek tipi kellik görünme oranı daha fazla olmasına rağmen bu grupta aynı zamanda yaş ortalaması da daha yüksekti. Yaş ayarlı analiz yapıldığında alopesinin koroner arter hastalığı ciddiyetini belirlemede bağımsız bir risk faktörü olmadığını bulduk. Kollateral gelişimi yeterli olan ve olmayan gruplar arasında alopesi varlığı ve ciddiyeti arasında bir fark yoktu.Sonuç: Çalışmamızda erkek tipi kelliğin varlığı, başlama yaşı ve şiddeti ile ile koroner arter hastalığının varlığı ve ciddiyetinin önemli göstergeleri olan Gensini ve Rentrop skorları arasında ilişki bulunamamıştır. Mevcut yayınların çoğunun böyle bir ilişkinin varlığından bahsettiğini düşündüğümüzde bu konunun daha geniş çalışmalarda tüm boyutları ile ele alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Although several epidemiologial studies have shown an association between male pattern baldness and atherosclerosis, it has never been studied by investigating angiographic presence and severity of coronary artery disease. We aimed to investigate whether there is an association betweeen male pattern baldness and angiographic coronary artery disease severity and and collateral development.Methods: Angiographies, coronary artery disease risk factors, lipid parameters, and presence and severiy of baldness of 390 male patients were prospectively evaluated. Severiy of coronary artery disease was evaluated with Gensini, and collateral development with Rentrop scores.Results: Although subjects with higher Gensini sscore had more frequent baldness, they were older than the group with lower Gensini score. After age adjusted analysis, male pattern baldness was not an independent predictor of coronary artery disease severity. There were no difference in terms of presence and severity of baldness in subjects with and without adequate collateral development.Conclusion: There was not any relation between presence, severity and age of occurrance of baldness and Gensini and Rentrop scores which are important markers of presence and severiy of coronary artery disease. This topic needs to be clarified with prospective large scale studies.