Obstrüktif-nonobstrüktif üropatinin değerlendirilmesinde intrarenal rezistif indeksin rolü
Role of rezistive index in evaluation of obstruktive and nonobstruktive uropathy
  1. Tez No: 282122
  2. Yazar: RÜVEYDA ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET METE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Renal obstrüksiyon, Doppler ultrasonografi, Rezistif index, Renal obstruction, Doppler ultrasonography, Resistive index
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Obstrüksiyona bağlı hidronefroz gelişmiş böbreklerde Doppler ultrasonografi kullanılarak yapılan klinik çalışmalar renal arter kan akımında oluşan değişimleri belirlemiştir. Bu bilgi obstrüktif renal patolojileri nonobstrüktif patolojilerden ayırt etmekte kullanılabilir.2009-2010 tarihleri arasında akut renal kolik bulguları ile başvuran olgularda retrospektif olarak rezistivite indeksi (Rİ) ölçüldü. Kontrol grubu olarak olgunun sağlam olan diğer böbreğinin Rİ değeri kullanıldı.0,70'in üzerindeki Rİ değerleri ve/veya her iki böbrek arasındaki Rİ değerleri (?Rİ) 0,08'den daha fazla olan Rİ ölçümleri obstrüksiyon lehine anlamlı kabul edildi.Bu çalışmaya 61 olgu dâhil edildi. Olguların (n:48) %78,6'sında Rİ 0,70'in üstündeydi ve her iki böbrek arasındaki Rİ farkı (?Rİ) 0,08'den büyüktü.6 olguda Rİ 0,61-0,70 arasında ölçüldü ve ?Rİ 0,08'den azdı.7 olguda ise Rİ değeri 0,70'den küçük olduğu halde ?Rİ ? 0,08 idi.Ultrasonografi ve/veya İVP ile kontrol edilen olguların (n=55) %90'ında obstrüktif renal patoloji saptandı. Rİ ölçümü ile kıyaslandığında doğruluk oranı %100 bulundu.Bu çalışma akut obstrükte böbreklerde mevcut olan kanıtları artırmaktadır. Renal Doppler kayıtları pelvikalisiyel sistem dilatasyonundan önce renal perfüzyon değişikliklerini gösterebilir ve renal kolik şüphesi ile değerlendirilen obstrükte-nonobstrükte böbreklerin ayrımını yapabilir.
Özet (Çeviri)
Clinical studies using Doppler sonography identified an alteration in renal arterial blood flow in obstructed hydronephrotic kidneys. This can be used to distinguish obstructive from nonobstructive collecting system dilatation.From 2009 through 2010 we attempted to measure as retrospectıve the rezistive index (Rİ) in all patients with acut urinary tract obstruction who presented to our emergency department. The contralateral nonobstructed kidneys served as controls. Criteria for obstruction were a Rİ of 0,70 or greater and/or a side tos ide difference of 0,08 or greater.We evaluated 61 patients %78,6 (n:48) of them had Rİ values greater than 0,70 and the differences of Rİ values between two kidneys (?Rİ) were greater than 0,08. In 6 patients, Rİ values were between 0,61 and 0,70 but also the differences between two kidneys were smaller than 0,08. In 7 patients, Rİ values were smaller than 0,70 but side tos ide differences were greater than 0,08.When we evaluated these patients with ultrasonography and/or IVP, %90 (n=55) of them had urınary tract obstruction. Overall, as compared with Rİ values, diagnostic accuracy rate was %100.This study supplements the existing evidence that, in acutely obstructed kidneys, renal Doppler recording can demonstrate altered renal perfusion before pelvicalyceal system dilatation and distinguish obstructed and unobstructed kidneys evaluated with suspicion of renal colic.