İntrauterin gelişme kısıtlılığı olan ve olmayan gebeliklerde maternal ortalama trombosit hacminin doppler bulguları ve yenidoğan komplikasyonları ile ilişkisi
Relationship of maternal mean platelet volume with fetal doppler findings and neonatal complications in pregnancies with and without intrauterine growth restriction
  1. Tez No: 282163
  2. Yazar: IŞIN ÜREYEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DEREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ortalama trombosit hacmi, intrauterine büyüme kısıtlılığı, Mean platelet volume, intrauterine growth restriction
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
İntrauterin büyüme kısıtlılığı (Intrauterin growth restriction-IUGR) fetüsün büyüme potansiyeline ulaşamamasıdır. Normal fetal büyümesi olmayan fetüslerin belirlenmesi önemlidir, çünkü bu fetüslerde perinatal morbidite ve mortalite artmıştır. Yönetimde amaç erken doğumdan fayda görebilecek, intrauterin kayıp riski yüksek olan IUGR'lı fetüsleri ayırt etmek ve bunlara erken müdahale edebilmektir. Bu fetüsleri tamamen ayırt edebilmek bugün için mümkün değildir. Bu çalışmada, basit tam kan sayımı tarafından belirlenebilecek olan ortalama trombosit hacmi ile IUGR'ın varlığı, şiddeti ve neden olduğu neonatal komplikasyonlar arasındaki ilişki incelendi. Bu amaçla 2003-2009 tarihleri arasında hastanemizde takip edilen, intrauterin gelişme kısıtlılığı olan ve olmayan hastalar retrospektif olarak incelendi. IUGR grubu için gebelik haftasına göre doğum ağırlığı on persentilin altında olan doğumla sonuçlanan gebelikler seçildi. Konjenital malformasyonu veya kromozomal anomalisi olan fetüsler çalışmaya dahil edilmedi. IUGR grubu doppler parametrelerine göre üç gruba ayrıldı. Bu gruplar kendi arasında ve kontrol grubu ile MPV değerleri açısından karşılaştırıldı, anlamlı fark bulunamadı. MPV değerleri ile IUGR'ın şiddetini öngörebilen bazı doppler parametreleri arasında ilişki araştırıldı, belirgin ilişki yoktu. İVK, BPD, RDS, NEK, sepsis gelişimi, PPEX, İUEX, YYBÜ'ne yatış gibi perinatal komplikasyonlar ile MPV değerleri arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı. MPV değerleri ile IUGR'ın arasındaki ilişkinin netleştirilebilmesi için standart ölçüm tekniklerinin kullanıldığı, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Intrauterine growth restriction (IUGR) is the inability of the fetus to obtain its growth potential. It is important to assess fetuses with inadequate growth, because these fetuses have higher neonatal morbidity and mortality. The purpose of management is to identify fetuses that are at highest risk of in utero demise and that can benefit from preterm delivery and to deliver them earlier. It is impossible to distinguish all these fetuses today. In this study, we investigate the relationship of mean platelet volume that is detectable by simple complete blood count with the presence and the severity of IUGR and with the neonatal complications it causes. With this purpose, the pregnancies, with and without IUGR, that are followed up in our hospital between 2003 and 2009 are analyzed retrospectively. Pregnancies which resulted in birth of a newborn with a birthweight less than 10th percentile for the gestational age were selected for IUGR group. Fetuses having any congenital malformation or chromosomal abnormalities are excluded. IUGR cases are divided into three groups according to the doppler parameters. These groups are compared between each other and with the control group in terms of MPV, there was no significant difference. Correlation between MPV and doppler parameters that can be used in predicting the severety of IUGR is examined, but it could not be shown. There was no significant correlation between MPV and the perinatal complications such as IVH, BPD, RDS, NEC, the development of sepsis, PPEX, IUEX and hospitalization in the neonatal intensive care unit. Prospective researches employing standard measurement technics are required to clarify the relationship between MPV and IUGR.