Gözün ön kamara parametrelerinin değerlendirilmesinde Pentacam HR, Ultrason Pakimetri ve Gonyoskopi sonuçlarının karşılaştırılması
The comparison of the Pentacam HR, Ultrasound Pachymetry and Gonioscopy results in the evaluation of the eye anterior chamber parameters
  1. Tez No: 282172
  2. Yazar: ZUHAT USALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: scheimpflug görüntüleme, gonyoskopi, santral kornea kalınlığı, ön kamara derinliği, Scheimpflug imaging, gonioscopy, central corneal thickness, anteriorchamber depth
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı glokom tiplerinintanı ve takibinde kullanılan ön kamara parametrelerinin Pentacam HR®, ultrasonpakimetre (UP) ve gonyoskopi ile ölçülerek sonuçlarının karşılaştırılmasıdır.Çalışmaya refraksiyon kusuru dışında herhangi bir göz hastalığı olmayan 40 yaş üstü155 olgunun 310 gözü alındı. Hastaların rutin oftalmolojik muayenelerinden sonraPentacam ölçümleri yapıldı. Daha sonra ultrason pakimetre ile kornea kalınlıklarıölçüldü. Goldmann tek aynalı gonyolensi ile gonyoskopik muayeneleri yapıldı, önkamara açıları (ÖKA) Shaffer dereceleme sistemine göre kaydedildi. GonyoskopideShaffer derece 2 ve altı, Pentacam'de ise 20°'nin altı dar açı olarak alındığındaPentacam'in dar açıları tanımlamasında duyarlılığı %53,3, özgüllüğü %100 olaraktespit edildi. Dar açıları tanımlamak için gonyoskopi referans alınarak ön kamarahacmi (ÖKH) için ROC (Receiver operating characteristic = alıcı işlemkarakteristiği) eğrisi oluşturuldu. Kriter değer 102 mm3 bulundu ve buna görePentacam'in ön kamara hacmini kullanarak dar açıları belirlemede duyarlılığı % 86,7bulunurken özgüllüğü %82,4 olarak bulundu. Ön kamara derinliği (ÖKD) için bueğri oluşturulduğunda kriter değeri 2,3 mm bulunurken duyarlılığı % 86,7 veözgüllüğü %82,7 olarak bulundu. UP ile ölçülen ortalama santral kornea kalınlığı(SKK) (545,44±34,3?m) ile Pentacam ile ölçülen SKK'ı (537,27±32,35?m) arasındaistatistiksel fark yoktu (p>0,05). Dar açıları tanımlamada Pentacam ile yapılan ÖKAdeğerlendirmesinin sentivitesi nispeten düşük olarak saptandı. ÖKA ile beraber ÖKHve ÖKD'nin kriter değerleri kullanıldığında Pentacam ile kabul edilebilir seviyededuyarlılık ve özgüllük elde edilebilmektedir. SKK ölçümünde Pentacam HR'nin UPile uyumlu sonuçlar verdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study was tomeasure the anterior chamber parameters used for the diagnosis and follow-up ofdifferent types of glaucoma by the Pentacam HR®, Ultrasound Pachymetry (UP) andGonioscopy and to compare the results with each other. 310 eyes of 155 subjectsaged older than 40 years, without any ocular disease except refractive disorders, wereincluded. Pentacam measurements were performed after standard ophthalmicexamination. Then corneal thickness was measured by the UP. Gonioscopicevaluation was done by using the Goldmann single-mirror goniolens, and the anteriorchamber angles (ACA) were documented according to the Shaffer?s grading system.When below Shaffer grade 2 by the gonioscopy or below 20? by the Pentacam wasconsidered as the narrow angle, the Pentacam sensitivity and specificity to recognizenarrow angles were 53.3% and 100%, respectively. ROC curve (Receiver operatingcharacteristic) for the anterior chamber volume (ACV) was drawn by using thegonioscopy reference to define narrow angles. The critical value was found to be 102mm3 and accordingly the sensitivity and specificity of the Pentacam to recognizenarrow angles by using the anterior chamber volume was 86.7% and 82.4%,respectively. When the same curve was drawn for the anterior chamber depth (ACD),the critical value was 2.3 mm, and the sensitivity was 86.7% whereas the specificitywas 82.7% .There was no statistically significant difference between the meancentral corneal thickness (CCT) (545.44±34.3?m) measured by the UP and the CCT(537.27±32.35?m) measured by the Pentacam (p>0.05). The sensitivity of theevaluation of ACA to recognize the narrow angles was found to be relatively low.When the ACV and ACD critical values were used along with the ACA, acceptablesensitivity and specificity were obtained by the Pentacam. In the measurement ofCCT, Pentacam HR and UP gave values correlated with each other.