Metabolik sendrom ve eşlik eden hastalıklarda multi biyomarkır yaklaşım
Multi biomarker approach in metabolic syndrome and associated diseases
  1. Tez No: 282171
  2. Yazar: SEMRA CAN MAMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, Arginaz, Arilesteraz, GGT, Paraoksonaz, Arginase, Arylesterase, GGT, Paraoxonase
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Vasküler biyomarkırlar kardiyovasküler risk değerlendirmesinde olduğu gibi metabolik sendromlu bireylerin klinik takibinde de önemlidir. Bu biyomarkırların tek başına veya birlikte kullanımları metabolik sendrom ve kardiyovasküler hastalıklarda öngörücü olabilir. Bu çalışmada total kolesterol, trigliserid, LDL-K, HDL-K, AST, ALT, GGT düzeyleri ile paraoksonaz, arilesteraz ve arginaz aktivitelerini ölçerek bu parametrelerin metabolik sendrom (MS) ve birlikteliğindeki hastalıkları (DM, KVH) biyomarkır olarak öngörebilme kabiliyetlerini araştırmayı amaçladık. Bu çalışma yaşları 25 ile 69 arasında değişen, 90 hasta grubu (36 erkek ve 54 kadın) ile yaş ve cinsiyet uyumlu 30 kontrol grubunda (19 erkek ve 11 kadın) yapıldı. Metabolik sendromlu hastaların tanısı Ulusal Kolesterol Eğitim Programı Uzman Paneli III kriterlerine göre konuldu. Hastalar ayrıca her biri 30 kişiden oluşan MS, MS + DM (Metabolik sendrom ve Diyabet) ve MS + KVH (Metabolik sendrom ve Kardiyovasküler hastalık) olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Hasta gruplarında kontrol grubuna göre, total kolesterol, TG, glukoz, GGT düzeyleri ve arginaz aktivitesi yüksek; paraoksonaz ve arilesteraz aktivitesi ise düşük bulundu (p0.05). Sonuç olarak MS ve öncülük ettiği DM, KVH'lerde GGT ve arginaz düzeylerinde artma ile paraoksonaz ve arilesteraz aktivitelerinde azalma tespit edilmiştir. Dolayısıyla bu biyomarkırların, bu hastalıkların öngörülmesinde yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Vascular biomarkers are important in the clinical monitoring of individuals with metabolic syndrome, as in the evaluation of cardiovascular risks. The use of these biomarkers alone or in combination may be predictive of metabolic syndrome and cardiovascular diseases. In these study, we aimed to measure parameters including total cholesterol, triglycerides, LDL-C, HDL-C, AST, ALT and GGT levels, and paraoxonase, arylesterase and arginase activities and to investigate the predictive capabilities of these parameters as a biomarker in metabolic syndrome (MS) and associated diseases (DM, CVH). This study included a patient group of 90 patients (36 male and 54 female) with ages ranging between 25 and 69, and an age and sex matched control group of 30 patients (19 male and 11 female). Diagnosis of the patients with metabolic syndrome was made according to criteria of NCEP-ATP III. Patients were divided into three groups, each consisting of 30 people: MS, MS + DM (Metabolic syndrome and Diabetes Mellitus) and MS + CVH (Metabolic syndrome and Cardiovascular disease). Total cholesterol, TG, glucose and GGT levels and arginase activity were higher, and paraoxonase and arylesterase activities were lower in the patient groups compared to the control group (p0.05). In conclusion, GGT and arginase levels were found to increase and paraoxonase and arylesterase activities were found to decrease in MS, MS-related DM and CVHs. Therefore, it is thought that these biomarkers may be useful in predicting these disorders.