İntrauterin gelişme kısıtlılığı olan olgularda perinatal prognozun değerlendirilmesi
Evaluation of perinatal prognosis in intrauterine growth restriction cases
  1. Tez No: 282174
  2. Yazar: MURAT ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN METE TANIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İntrauterin gelişme kısıtlılığı, yenidoğan morbidite ve mortalitesi, preeklampsi, umblikal arter doppleri
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
İUGK tahmini fetal ağırlığın gestasyonel yaş için 10. persentilin altında olması olarak tanımlanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yenidoğanların %4-8'inde gelişmekte olanlarda %6-30'unda İUGK saptanmaktadır. Bizim çalışmamızda da İUGK oranı %4.29 olarak bulunmuştur. Çalışmamıza, İUGK tanısı konulan 252 gebeden dosyasına ulaşılabilen 180 gebe ve yenidoğanları dahil edildi. Veriler hasta dosyalarından retrospektif olarak sağlandı. Çalışmaya dahil edilen hastalardan,4'ü (%2.2) 18 yaş ve altında, 159'u (%88.3) 19-35 yaş arasında, 17'si (%9.4) 35 yaş ve üzerindeydi. Çoğunluğu ilk gebeliğinde başvuran 80 (%44.4), 126 tane (%70) takipsiz ve 124 (%68.9) sezaryen olan hasta vardı. Doğum haftası ortalama 36.77±0.21'di. Hastalarımızın yenidoğan morbiditesi ve mortalitesi; 30 bebekte (%16.7) RDS, 47 bebekte (%26.1) hipoglisemi, 5 bebekte (%2.8) hipokalsemi, 3 bebekte (%1.7) polisitemi, 6 bebekte (%3.3) anemi, 83 bebekte (%46.1) hiperbilirubinemi, 4 bebekte (%2.2) NEK, 16 bebekte (%8.9) trombositopeni, 6 bebekte (%3.3) mekonyum aspirasyonu, 10 bebekte (%5.6) yenidoğanın geçici takipnesi, 11 bebekte (%6.1) yenidoğanın retinopatisi, 4 bebekte (%2.2) sepsis ve 10 bebekte (%5.6) mortalite mevcuttu. Sezaryen yapılan İUGK'lı gebelerin 1. dakika Apgar skorları SVD'lerden daha yüksekti(p0.05). İUGK ve preeklampsi birlikteliği olan, 34 haftanın altında, UA diastol sonu akım kaybı veya ters akım olan hastaların 1.ve 5. dakika Apgar skorları, doğum kiloları ve ortalama doğum haftaları daha düşük, yenidoğan morbidite ve mortaliteleri daha yüksekti.
Özet (Çeviri)
Intrauterine growth restriction (IUGR) described as the fetal birth weight below 10th percentile according to the gestational age. IUGR was observed in 4-8 % of newborns in developed countries and 6-30% in developing countries. In our study IUGR was observed in 4.29% in our pregnancy population. Among 250 cases who had IUGR, 180 pregnant women and their newborns were included in present study. IUGR cases; 4(2.2%) of them were below 18 years old, 159 patients(88.3%) were between 19-35 years old,17 patients(9.4%) were above 35 years old. Eighty of cases(44.4%) admitted in first pregnancy,126 cases(70%) were not being followed-up during pregnancy and 124 patients(68.9%) had cesarean section. Mean gestational age at delivery was 36.77±0.21 weeks. Perinatal morbidity and mortality were as follows;RDS in 30 babies(16.7%),hypoglycemia in 47 babies(26.1%),hypocalcemia in 5 babies(2.8%),polycythemia in 3 babies(1.7%),anemia in 6 babies (3.3%), hyperbilirubinemia in 83 babies(46.1%), NEC in 4 babies(2.2%), thrombocytopenia in 16 babies(8.9%),meconium aspiration in 6 babies(3.3%), temporary tachypnea of neonate in 10 babies(5.6%),neonatal retinopathy in 11 babies (6.1%),septicemia in 4 babies(2.2%) and mortality in 10 babies(5.6%) have been determined.