Periodontal hastalık ve romatoid artrit
Periodontal disease and rheumatoid artrit
- Tez No: 282191
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TEKEOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik periodontitis, romatoid artrit, sondalama cep derinliği (SCD), klinik ataşman kaybı (KAK), plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), ağızdaki toplam kalan dis sayısını (KD) ve alveoler kemik kaybı (AKK), çene sıkma gücü
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışmanın amacı, periodontal hastalık ile romatoid artrit (RA) arasında olası bir ilişkinin olup olmadığını araştırmaktır.Periodontitis periodontal ligament ve alveoler kemik kaybından sorumlu kronik enflamatuar bir hastalıktır ve diş kaybının ana sebeplerinden biridir. Romatoid artrit (RA) ise eklem dokularında yıkımla sonuçlanan sinoviyal enflamasyonla karakterize kronik enflamatuar bir hastalıktır. Kronik periodontitis ve romatoid artrit, klinik özelliklerin yanında, patofizyolojik, epidemiyolojik ve teropatik özellikleri de paylaşan paralel hastalık süreçleridir.Periodontitiste kemik ve bağ doku yıkımıyla, RA'da sinoviyal eklemdeki yıkım, doku yapım ve yıkımındaki dengenin bozulması sonucu gelişen artmış doku yıkımına bağlıdır. Sitokinler bu sürecin düzenlenmesine katılırlar. Her iki hastalıkta da pro-enflamatuar sitokinler; tümor nekrotizan faktör-alfa (TNF-?) ve interlökin-1 beta (IL-1ß) kemik yıkımını düzenlerler. Buna ilave olarak, RA'lı eklemlerde kronik sinovitis sırasında enflamasyonun başlaması ve ilerlemesinde anti-enflamatuar sitokinlerin bulunmaması rol oynar. Pro-enflamatuar ve anti-enflamatuar sitokinler arasındaki denge, hem RA hem de KP'nin immunopatolojisinin belirlenmesinde çok önemlidir.Çalışmaya iki grup halinde toplam 120 birey dahil edildi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Romatoloji A.D.'na izlenen, 1987 ARA tanı kriterlerine göre RA tanısı almış, (ortalama yaşları 41,3±8,8 olan 5 erkek ve 55 kadın ) 60 birey çalışmaya alındı. İnflamatuvar hastalığı olmayan (ortalama yaşları 40,5±10,8 olan 5 erkek ve 55 kadın ) 60 bireyden kontrol grubu oluşturuldu. Tüm bireyler en azından 12 adet dişe sahipti. Klinik periodontal parametreler; sondalama cep derinliği (SCD), klinik ataşman kaybı (KAK), plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), agızdaki toplam kalan dis sayısını (KD) ve alveoler kemik kaybı (AKK) yüzdesini içermekteydi. AKK yüzdesi panoramik radyograflar üzerinde Shei cetveliyle ölçüldü. Her iki grupta digital dinonometre ile çene sıkma gücü ölçümleri yapıldı. Hastalarda, ağrı ve yorgunluk şiddeti (VAS), sabah sertliği süresi (dakika), şiş, limitli ve ağrılı eklem sayısı değerlendirildi. RA hastalarında fonksiyonel durumu değerlendirmek için Sağlık Değerlendirme Anketinin Kısa Formu (HAQ-DI), sağlıkla ilgili yaşam kalitesini değerlendirmek için Short Form 36 (SF-36) formu kullanıldı. Hastalar radyolojik olarak anterior-posterior el grafilerinde modifiye Sharp (Genant/Sharp) skalası kullanılarak değerlendirildiler.Hastaların ESH, CRP, RF, Hb, Htc, Wbc, Platelet, CCP değerleri analiz edildiBu çalışmada çene sıkma gücü ve KDS değerleri, RA'lı bireylerde sağlıklı bireylere oranla önemli ölçüde düşükken diğer tüm klinik parametreler (SCD, KAK, Pİ, Gİ, AKK) ise önemli ölçüde yüksekti.Bu çalışmanın sınırları içerisinde yaygın olarak görülen kronik hastalıklar olan RA ve periodontal hastalık arasında potansiyel bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ancak bu ilişkinin araştırılacağı birçok merkezde yürütülen uzun süreli takip çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine whether there is a relationship between diseaseexperience of rheumatoid arthritis (RA) and periodontal disease.Periodontitis is a chronic inflammatory disease characterized by loss of the periodontal ligament and alveolar bone, and is a major cause of tooth loss. Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic inflammatory disease characterized by synovial inflammation that results in destruction of joint tissues. Chronic periodontitis and rheumatoid arthritis are remarkably parallel disease processes that share not only same clinical features, but also pathophysiologic, epidemiological and therapeutic features.The loss of bone and connective tissue in periodontitis, as well as in the synovial joint with RA, is mainly consequence of increased local tissue destruction, for instance, a disturbed balance between tissue formation and degradation. Cytokines participate in the regulation of this process. The pro-inflammatory cytokines tumor necrosis factor-alpha (TNF-?) and interleukin (IL)-1ß are important promoters of bone resorption in both diseases. In addition to that, the lack of anti-inflammatory cytokines such as IL-4 and IL-10 may contribute the initation and progression of inflammation during chronic synovitis in RA joints. The balance between pro-inflammatory and anti-inflammatory cytokines may be crucial for determining the immunopathology of KP and RA.60 individuals with RA patients (5 males and 55 females; mean age: 41,3±8,8) who have been diagnosed as RA according to ARA 1987 criteria and being followed-up in Department of Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinics of Yüzüncü Yıl University Medical School Hospital were included in the study. Control group was formed by 60 healthy individuals (5 male and 55 females; mean age: 40,5±10,8) without any inflammatory disease history.All individuals at least have 12 teeth. Clinical periodontal parameters included probing depth (PD), gingival index (GI), clinical attachment loss (CAL), plaque index (PI), alveolar bone loss (ABL) and number of remaining teeth (RT). ABL was measured by means of Shei ruler on panoramic radiographs and defined as percentage. In both groups,jaw clamp power was measured by a digital dinanometry. The intensity of pain and fatigue (VAS), duration of morning stiffness (minute) and the numbers of swollen, painful and limited joints were evaluated. The Short Form of Health Assessment Questionnaire (HAQ-DI) was used to assess the functional status of the patients with RA and Generic Short Form-36 (SF-36) was used to assess quality of life of the patients. Modified Sharp (Genant/Sharp) scale was used for radiological evalution of patients.