Basketbolcularda maksimal oksijen tüketimin belirlenmesinde kullanılan koşu bandı testi ile yo-yo ve mekik testlerinde elde edilen cevapların karşılaştırılması
Compare performance results of treadmill test with shuttle run and yo-yo tests during determination of maximal oxygen uptake in basketball players
- Tez No: 282211
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ AKALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Soccer, Treadmill, Shuttle Run Test, Performance, Yo-Yo Test
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı genç basketbol oyuncularında Aerobik Kapasitenin belirlenmesinde takım sporlarında kullanılan, Yo-Yo IRT Testleri ve 20m Mekik testinde elde edilen fizyolojik cevaplar ile, laboratuar ortamında oksijen analizörü kullanılarak belirlenen VO2maks değerler ve performans cevaplarını karşılaştırarak VO2maks değerlerini hangi alan testinin daha fazla yansıttığını belirlemektir. Çalışmaya, (ortalama±s.s., yaş 14,78±0,41, boy 186,23±5,90, vücut ağırlığı 73,84±9,09) 13 basketbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Maksimal Oksijen Tüketimi (VO2maks) koşu bandında gaz analizörü ile belirlendi ve Kalp Atım Hızı (KAH) değerleri kaydedildi. Yo-Yo IRT Testleri ve 20m Mekik testinde KAHmaks, KAHortalama, Kat edilen toplam mesafe kaydedildi ve VO2maks tahmin değerleri hesaplanmıştır. Direkt VO2maks (60,09±5,30), 20m Mekik VO2maks tahmin (58,32±4,38), Yo-Yo IRT1(50,96±4,74) ve Yo-Yo IRT2(56,98±4,49) arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur (F=9,305),(p?0.05). Bulunan farklılık Tukey HSD sonuçlarına göre Yo-Yo IRT1 testinden kaynaklandığı belirlenmiştir. VO2maks değeri ile Mekik Testi sonucu kat edilen mesafe arasında (r = 0.881), (p?0.01) istatistiksel olarak yüksek anlamlı ilişki, VO2maks değeri ile Yo-Yo IR Level 1 sonucu kat edilen mesafe arasında (r = 0,664), (p?0.05) istatistiksel olarak anlamlı ilişki, VO2maks değeri ile Yo-Yo IR Level 2 sonucu kat edilen mesafe arasında (r = 0.784), (p?0.01) istatistiksel olarak yüksek anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuçlar Mekik, Yo-Yo IRT2 basketbolcuların VO2maks tahimin değerinin değerlendirme ve ölçümlerinde kullanabileceğini, Yo-Yo IRT1 basketbolcuların VO2maks tahimin yerine dayanıklıklık değerlendirme ve ölçümleri kullanılmasının daha doğru olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare the treadmill VO2max with Yo-Yo IRT tests VO2max to define which test more available for VO2max determination. 13 junior male basketball players 14,78±0,41 year-old with the height 186,23±5,90, weight 73,84±9,09, training age 5.54± 0.78 year-old voluntary participated to this study. The VO2max test, Yo-Yo IRT tests, Shuttle Run Test performed by the players two days in a row. There was differences found between the VO2max and predicted VO2max with Yo-Yo Test and Shuttle Run Test values (F=9,305),(p?0.05). Yo-Yo IRT 1 test (r = 0,664), (p?0.05), Yo-Yo IRT 2 test (r = 0.784), (p?0.01) and Shuttle Run Test r = (0.881), (p?0.01) performans (the distance covered) (m) were significantly related to VO2max. This study concludes that the Yo-Yo and Shuttle Run tests performances have a significant realtion with VO2max but Yo-Yo IRT2 and Shuttle Run Tests available for determining VO2max. Yo-Yo IRT1 only available for determining endurance performance.