Süt ineği rasyonlarında 2-Hydroxy-4-(Methylthio) Butanoic Acid'in İzopropil Esteri (HMBi)nin kullanılması
The us age of The 2-Hydroxy-4-(Methylthio) Butanoic Acid's Isopropyl Ester (HMBi) In dairy cattle rations
  1. Tez No: 282231
  2. Yazar: ALPER ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ŞEHU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: 2-Hydroxy-4-(Methylthio) Butanoic acid, HMBi, Metiyonin hidroksi analoğu, Ruminant rasyonu, 2-hydroxy-4-(methylthio)-butanoic acid?s isopropyl ester, methionine hydroxy analog, HMBi, milk yield, milk composition
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, süt ineği rasyonuna metiyonine ikame ettiği düşünülen 2-Hydroxy-4-(Methylthio) Butanoic acid'in izopropil esterinin ilave edilmesi sonucunda süt verimi, süt parametreri, rumen uçucu yağ asiti içeriği ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştırAraştırmaya sağılan gün sayısı, süt verimi ve laktasyon sayısı açısından birbirine yakın 10'ar inekten oluşan 3 grup oluşturacak şekilde 30 hayvan ile başlanmış ve deneme 8 hafta sürdürülmüştür. Hayvanlar kontrol, mısır gluteni ve HMBi grubu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Mısır gluten grubu korunmuş metiyoninin doğal bir kaynağı olarak düşünülmüş ve çalışmada pozitif kontrol amacı ile kullanılmıştır. Tüm grupların rasyonları izokalorik ve izonitrojenik olarak hazırlanmıştır. Gluten grubu rasyonunda diğer gruplardan farklı olarak %3.3 mısır gluteni ilave edilmiştir. HMBi grubunda kullanılan konsantre yem içeriği ise kontrol grubuna %0.2 HMBi ilave edilerek elde edilmiştir (hayvan başı 44gr). Deneme hayvanlarına verilen günlük yem miktarı ise 10 kg konsantre yem, 6 kg yonca kuru otu, 4 kg kuru şeker pancarı posası ve 2 kg arpa samanından oluşmaktadır. Deneme boyunca süt verimleri günlük olarak kaydedildi, haftada bir olmak üzere sabah ve akşam sağımı toplamından süt numuneleri toplandı, deneme ortası ve deneme sonu olmak üzere hayvanlardan kan örnekleri toplandı ve deneme sonunda hayvanlardan bireysel rumen sıvısı örnekleri alındı.Araştırma sonucunda rasyona HMBi ilavesinin süt verimi, düzeltilmiş süt verimi, kuru madde verimi, yağsız kuru madde verimi, yağ verimi, protein verimi, laktoz verimi gibi parametreler açısından deneme grupları arasında istatistik açıdan önemli fark elde edilememiştir. Bununla birlikte %4 yağa göre düzeltilmiş süt verimi açısından mısır gluten grubu ve HMBi grubu olmak üzere sırası ile 1.82 kg/gün ile 1.38 kg/gün düzeyinde kontrol grubuna kıyasla daha fazla süt elde edilmiştir. Süt kuru madde verimi için de mısır gluten grubu ve HMBi grubu olmak üzere sırası ile 188.32 g/gün, 70.66 g/gün düzeyinde kontrol grubuna kıyasla artış elde edilmiştir. Benzer biçimde deneme gruplarının yağ verimleri mısır gluten grubu ve HMBi grubu olmak üzere sırası ile 111.56 g/gün ve 98.71 g/gün düzeylerinde kontrol grubuna kıyasla sayısal olarak daha yüksek değerler elde edilmiştir. Rumen uçucu yağ asidi düzeyleri denemeden etkilenmezken, deneme ortası kan glikoz düzeyi mısır gluten grubunda her iki deneme grubuna kıyasla istatistik açıdan önemli (p=0.026) düzeyde düşük bulunurken deneme sonu kan glikoz düzeyinde ise mısır gluten grubu diğer iki deneme grubuna kıyasla istatistik açıdan önemli (p=0.004) düzeyde yüksek bulunmuştur. Kan üre azotu konsantrasyonu HMBi grubunda diğer iki deneme grubuna kıyasla istatistik açıdan önemli (p=0.032) düzeyde yüksek bulunmuştur. Kan trigliserid ve kreatinin konsantrasyonu denemeden etkilenmemiştir.Sonuç olarak ruminant rasyonlarında %0.2 oranında HMBi kullanılmasının istatistik açıdan önemli olmamakla birlikte süt yağında belirgin bir iyileşmeye yol açtığı fakat diğer verim parametreleri yönünden ise gerek sayısal gerek istatistik açıdan anlamlı fark oluşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Methionine and lysine have been reported to be limiting AA for milk yield and protein production. The main objective of this trial was to test the efficacy of 2-hydroxy-4-(methylthio)-butaonic acid?s isopropyl ester on milk production and composition, rumen volatile fatty acids values, blood glucose, plasma urea nitrogen, plasma triglyceride and creatinine values compared with a positive control (dietary supplemented corn gluten meal instead of HMBi) and control. Feeding for 8 week of 44 g per day of 2-hydroxy-4-(methylthio) butanoic acid isopropyl ester (HMBi) was tested on 30 cows (10 controls, 10 gluten meal treatment, 10 HMBi treatment) in Baskent University herd. All treatment groups diets were formulated to isocaloric and iso nitrogenic. Milk yield were recorded daily, milk was sampled during eight evening and eight morning milkings weekly and analyzed for protein, fat and lactose with Milkana Multi Test Milk Analyzer. Blood samples were taken from the jugular vein in the middle and at the end of the experiment. Rumen fluid samples were collected by stomach tube at the end of the trial to determine volatile fatty acids.There was no significant difference in dry matter intake across treatment groups. Neither milk yield nor milk composition (protein yield, lactose yield, fat yield, solids-not-fat, total solids) was affected significantly by supplementation HMBi or corn gluten meal. The %4 fat-corrected milk for the gluten meal and HMBi supplemented groups was numerically (1.82 kg/day and 1.38 kg/day respectively) higher than for the control group. Milk tota solids for the gluten meal and HMBi supplemented groups was numerically (188.32 g/day and 70.66 g/day respectively) higher than for the control group. Milk fat yield for the gluten meal and HMBi supplemented groups was numerically (111.56 g/day and 98.71 g/day respectively) higher than for the control group. Treatments did not affect rumen volatile fatty acids values. Dietary supplementation of corn gluten meal significantly (p=0.026) reduced the mid-trial blood glucose values than for the control and HMBi groups. However end of the trial blood glucose values for the corn gluten meal were obtained significantly (p=0.004) higher than for the control and HMBi groups. Supplementation of HMBi significantly (p=0.032) increased plasma urea nitrogen value than for the control and corn gluten meal groups. Plasma triglyceride and creatinine value was not affected treatments.As a result in the presented study, dietary supplementation of %0.2 HMBi did not shown a significant difference milk yield or milk composition however trial has shown that the milk fat content numerically increased by the HMBi supplementation. Treatments did not result in a significant increase in yield in terms of other parameters.