Sezaryen öncesi (premedikasyon) 3d videolu eğitimin anne ve fetüsün stres düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi
3d video training before cesarean section (premedication) investigation of the effect of mother and fetus on stress levels
- Tez No: 870622
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA NACİ İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Nursing, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Prenatal Bakım, Sanal Gerçeklik Terapisi, Meternal Anksiyete, Fetal, Prenatal Care, Virtual Reality Therapy, Meternal Anxiety, Fetal
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: Bu tez, sezaryen bölümüne hazırlanan anne adaylarının stres seviyelerini azaltmada, fetüsün embriyonel dönemden başlayarak doğuma yolculuğunu ve eğlenceli bebek videolarını içeren 3D (180 dereceli) sanal gerçeklik premedikasyon videolarının(SGPV) etkinliğini araştırmaktadır. Yöntemler: Çalışma, Atatürk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, sezaryen için planlanan gebeler üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada 70 kişilik bir gebe anne grubu kullanılmıştır. Veri toplama, State-Trait Anxiety Inventory (STAI) kullanılarak hasta memnuniyetini ve meternal anksiyete yi ölçmek için anketler ve takip formları aracılığıyla yapılmıştır. Bulgular: SGPV, STAI skorlarına göre belirlenen meternal anksiyete de ve meternal kan basıncında önemli azalmalara yol açmıştır. Bu, SGPV' nin SG öncesi rahatlama sağlama ve stresle ilişkili yanıtları yönetmede etkili olduğunu göstermektedir. SG müdahalesi sonrası fetal pozisyonlamadaki değişiklikler, meternal rahatlamanın fetal hareket üzerindeki etkisine işaret etmektedir. Deney grubu, sistolik ve diyastolik kan basınçlarında, ayrıca meternal kalp hızı ve solunum oranında önemli azalmalar göstermiş, bu da stres azaltma ve kardiyovasküler sağlık üzerine mevcut literatürle uyumlu bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: Bu araştırma sonucunda, SGPV' nin prenatal bakımda ve SG uygulaması öncesinde önemli bir rahatlama sağladığı ve meternal ve fetal sağlığını geliştirme potansiyeli gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: This thesis investigates the effectiveness of 3D (180-degree) virtual reality premedication videos (SGPV), which include the journey of the fetus from the womb to delivery and fun baby videos, in reducing the stress levels of expectant mothers preparing for a cesarean section. Methods: The study was conducted on pregnant women who were scheduled for cesarean section at Atatürk University Health Application and Research Hospital. A pregnant mother group of 70 people was used in the study. Data collection was carried out through questionnaires and follow-up forms to measure patient satisfaction and meternal anxiety using the State-Trait Anxiety Inventory (STAI). Results: SGPV led to significant decreases in meternal anxiety and meternal blood pressure, which were determined according to STAI scores. This shows that SGPV is effective in providing pre-SG relaxation and managing stress-related responses. Changes in fetal positioning after SG intervention indicate the effect of meternal relaxation on fetal movement. The experimental group showed significant reductions in systolic and diastolic blood pressures, as well as meternal heart rate and respiratory rate, which was found to be consistent with the existing literature on stress reduction and cardiovascular health. Conclusion and Implications: As a result of this research, it has been determined that SGPV provides significant relief in prenatal care and before SG administration and shows the potential to improve meternal and fetal health.