Ankaferd'in kırık iyileşmesi üzerine etkisi
The effect of ankaferd on bone healing
  1. Tez No: 282285
  2. Yazar: MURAT GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN AMANVERMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kırık iyileşmesi, Ankaferd BloodStopper®, Kemik yapım ve yıkım markırları, BMP-2, FGF-2, Fracture healing, Ankaferd BloodStopper®, Bone formation and resorption markers, BMP-2, FGF-2
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Tıbbi görüşte kırık iyileşmesi bir çok tamir işlemini kapsayan kompleks bir konudur. Kırık iyileşmesinde kemik kaynama işleminin hızlandırılması bir çok çalışmanın esas hedefidir. Kemik kaynaması üzerine çeşitli biyomoleküller, büyüme faktörleri, hormonlar ve ilaçların etkileri araştırılmıştır.Ankaferd Bloodstopper® (ABS) kan durdurucu bitkisel bir ajan olarak kullanılmaktadır. Bu ajanın kemik iyileşme sürecindeki yararı henüz tam olarak bilinmemektedir. Çalışmanın amacı rat femur kırığı modeli oluşturularak ABS' nin erken ve geç dönem kemik iyileşmesi üzerindeki etkilerini araştırmaktı.Bu çalışmada her grupta 8 adet olmak üzere toplam 56 rat kullanıldı. Grup 1: kontrol, grup 2: kırık sonrası 7 gün gözlenen ratlar ( 7.K). Grup 3: kırık+ABS (0,5 ml) sonrası 7 gün gözlenen ratlar (7.K+A). Grup 4: kırık sonrası 21 gün gözlenen ratlar (21.K). Grup:5 kırık+ABS sonrası 21 gün gözlenen ratlar (21.K+A). Grup 6: kırık sonrası 45 gün gözlenen ratlar (45.K). Grup 7: kırık+ABS sonrası 45 gün gözlenen ratlar (45.K+A). Deneysel çalışma bitiminde biyokimyasal analizler için ratların kanları alındı.Tüm gruplar alkalen fosfataz (ALP) ve osteokalsin (OC) (kemik yapım markırları) düzeyleri açısından karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). 7. grubun pridinolin (PYD) düzeyleri 3.gruba kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,006). 7. grubun PYD ve deoksipridinolin (DPD) (kemik yıkım markırları) değerleri, 6. gruba kıyasla % 24.25 ve % 34.4 oranında yüksek bulundu. 7. grubun DPD düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksekti (p=0,003). 3.grubun fibroblast büyüme faktör-2 (FGF-2) düzeyleri 2. gruba kıyasla % 37,3 düşük bulundu. 7.grubun FGF-2 düzeyleri 6.gruba kıyasla % 32.63 oranında düşük bulundu. Bunlara ilave olarak hematom- inflamasyon ve kallus oluşumu kırık iyileşmesi için gereklidir. Daha önce yayınlanan bir makalede ABS uygulamasının erken kemik iyileşme döneminde inflamasyonun oluşumunu azalttığı işaret edilmiştir. Ayrıca makroskopik olarak; 3. ve 5. gruptaki kallus miktarı, 2. ve 4.gruba kıyasla daha az oluştuğu gözlendi.Bu bulguların sonucunda ABS uygulaması kırık iyileşmesinin erken ve geç döneminde hematom-inflamasyon, kallus oluşumu, FGF-2 düzeyleri azalmasına ve kemik yıkım markırlarının artmasına yol açtı. ABS kemik iyileşme sürecini geciktirebilir.
Özet (Çeviri)
Fracture healing in medicinal view is a complex subject that involves a multistage repair process. To speed up bone union process in fracture healing is the major objective of several studies. The effects of various biomolecules, growth factors, hormones and drugs on bone union have been investigated so far.Ankaferd BloodStopper® (ABS) is an herbal extract used as a haemostatic agent. Whether ABS benefit on bone fracture healing process is unknown well. The aim of this study was to investigate the effects of ABS on early and late bone healing using a rat femur fracture model.The study was performed with 56 male rats divided into seven groups of 8 each. The control group (1) received only standard rat chow. Rats in groups 2 and 3 were observed for 7 days after the femur fractures. ABS (0.5 ml) was applied on bone fracture region in the group 3 but not in the group 2. Rats in groups 4 and 5 were observed for 21 days after the femur fractures. ABS was applied on bone fracture region in the group 5 but not in the group 4. Rats in groups 6 and 7 were observed for 45 days after the femur fractures. ABS was applied on bone fracture region in the group 7 but not in the group 6. At the end of experimental periods, blood was taken for biochemical analyses in sera.No statistically significant difference was obtained for bone formation markers (ALP, OC) studied among the groups (p> 0.05). The level of PYD was significantly higher in the group 7 compared to the group 3 (p=0,006). The mean level of PYD and DPD (bone resorption markers) were higher by 24.25% and 34.4% in the group 7 compared to the group 6, respectively. The value of DPD was significantly higher in the group 7 compared to the control group (p=0,003). The value FGF-2 (fibroblast growth factor-2) was lower by 37.3% in the group 3 compared to the group 2. Similarly, it was lower by 32.63% in the group 7 compared to the group 6. In addition to these, fracture hematoma, inflammation and callus formation are to require for fracture healing. One published article indicated that the administration of ABS decreased the occurrence of inflammation in early bone healing period. Also, we observed macroscopically a low callus formation on fracture union in the femur fractures of groups 3 and 5 with respect to groups 2 and 4.As a result of these findings, the application of ABS on early and late fracture healing in the presence of femur fracture led to reduce hematoma-inflammation, callus formation and FGF-2 and to increase resorption makers. ABS may retard fracture healing process.