Panik bozuklukta obsesif inanışlar ve semptm ölçümleri ile ilişkisi
Obsessive beliefs in panic disorder and their relationship with symptom measures.
  1. Tez No: 282331
  2. Yazar: ERKAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. RAMAZAN KONKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Panik Bozukluk, obsesif kompulsif inançlar, bilişsel davranışçı terapi, Panic disorder, obsessive compulsive beliefs, cognitive-behavioural therapy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Son yıllarda panik bozukluğun patofizyolojisini kavrama ve tedavisine yönelik geniş uygulama alanları bulan çok etkili müdahale yöntemlerini geliştirme çalışmalarında anlamlı gelişmeler mevcuttur. Bu makaleler panik bozukluğu hastalarının abartılı tehdit algısına ve artmış anksiyete duyarlılığına sahip olduklarına vurgu yapmaktadır.Abartılı tehdit algısının yanı sıra panik bozukluğu hastalarında normal kontrol grubuna göre belirgin derecede yüksek oranda mükemmeliyetçilik düşüncesinin, obsesif kompulsif bozukluk hastalarıyla ise eşdeğer oranda mükemmeliyetçilik düşüncesinin olduğunu belirten çalışmalar mevcuttur.Çalışmamızda Panik Bozukluk hastalığında mükemmeliyetçilik/belirsizliğe tahammülsüzlük, abartılı tehdit/abartılı sorumluluk algısı, düşüncelere önem verme /düşünceleri kontrol etme inanç alanlarının, OİÖ kullanılarak, sağlıklı kontrol grubuna göre sınanması amaçlanmıştır.Yöntem: Dâhil edilme ölçütlerine uygun, çalışmaya katılmaya gönüllü olan, ardışık olarak ayaktan tedavi ünitesine başvuran 101 hasta çalışmaya alındı. Sonuçları sosyodemografik olarak olabildiğince panik grubuna benzer 155 sağlıklı gönüllüden elde edilen verilerle kıyaslandı. Testler deneyimli psikiyatristlerce, tek oturumda, sıralaması randomize edilerek, deneklere uygulandı. OKB ve kontrol grubunun sosyodemografik verileri Ki-Kare testi ile karşılaştırıldı. OKB grubundan elde edilen veriler kontrol grubu ile Student t test ile karşılaştırıldı.İstatistiksel açıdan verilerin değerlendirilmesinde SPSS for Windows 13.0 istatistik paket programı kullanıldı.Bulgular: OİÖ-44 toplam puanı ve ?abartılmış sorumluluk/abartılmış tehdit algısı?, ?düşüncelere önem verme/düşünceleri kontrol etme?, ?mükemmeliyetçilik/belirsizliğe tahammülsüzlük? alt ölçekleri, Panik Bozukluk örnekleminde kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı yüksektir.Sonuç: Hastalığın akut döneminde her üç obsesif inanç alanının sağlıklı kontrol grubuna göre yüksek olduğu görülmüştür. Bir kaygı bozukluğu olan panik bozukluğun patofizyolojisinde ?abartılmış sorumluluk/abartılmış tehdit algısı? inanç alanının hastaların kaygı düzeyinden bağımsız olarak önemli bir etken olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Recently there have been meaningful improvements in the studies of intervention method which have a wide application area in development and treatment of pathophysiology of panic disorder. These articles emphasize that panic disorder patients have steep threat estimation and increased anxiety sensitivity.There are some studies which show that panic disorder patients have perfectionism thoughts significantly higher than the healthy control group and equivalent to the obsessive compulsive disorder patients.In this study it is aimed to test the belief domains; `Perfectinism / Certainty?, `Threat / Responsibililty?, `Importance / Control of thoughts?, by using OBQ-44 and to compare them with the control group.Method: 101 volunteer patients attending the outpatient department consecutively are involved in the study. The results are compared with the results from 155 healthy volunteers who are similar to the panic disorder patients group as socio-demographic status. Scales are performed randomly, in one session, by psychiatrists who are blind to the study groups. Socio-demographic data derived from OCD and the control group are compared by using Chi Square test and the data derived from OCD group are compared to the control group by using student t test. SPSS statistics package for Windows 13.0 is used in validating the data statistically.Results: OBQ ? 44 total scores and `Responsibility / Threat?, `Importance / Control of thougths?, `Perfectionism / Certainty? subscale scores of the panic disorder group were significantly higher than of the control group.Conclusion: It is seen that during the acute phase of the disorder the scores of all three obsessive belief domains were higher than the healthy control group. It is clear that `Threat / Responsibility? belief domain is an important factor in pathophysiology of panic disorder which is an anxiety disorder, free from the the patients? level of anxiety.