Hastanede yatan çocuğun bakımına ebeveynlerin katılımı konusunda hemşirelerin, doktorların ve ebeveynlerin görüşleri ve beklentileri
The opinions and expectations of nurses, physicians and parents on the participation of parents in the care of the hospitalized child
- Tez No: 282434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİRDEVS ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aile merkezli bakım, ebeveyn katılımı, hastanede yatan çocuk, Family-centered care, parent participation, hospitalized child
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma hastanede yatan çocuğun bakımına ebeveynlerin katılımı konusunda hemşirelerin, doktorların ve ebeveynlerin görüşleri ve beklentilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmış tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. Çalışma 22 Mart- 22 Mayıs 2010 tarihleri arasında, Ankara il merkezinde bulunan 1 üniversitesi hastanesi ve 1 Sağlık Bakanlığı'na bağlı çocuk hastanesindeki pediatri ve yoğun bakım kliniklerinde yürütülmüştür. Çalışmada örneklem seçimine gidilmemiş olup, 78 hemşire, 45 doktor ve 76 ebeveyn örneklemi oluşturmuştur.Çalışmanın verileri ?Aile Merkezli Bakım Anketi AMB-A? ve sağlık personeli ve ebeveynlerin bazı tanıtıcı özelliklerini ve bakıma katılımına yönelik görüşlerini belirlemeye yönelik olarak hazırlanan soru formları (soru formu A ve B) ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 13.0 programında sıklık tablosu, yüzdelik dağılımlar, bağımsız örneklemde t testi, One-Way Anova, ki-kare ve t testi kullanılarak analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir.Çalışmada hastanede yatan çocuğun gereksinimlerinin karşılanmasında ebeveynleri tarafından yerine getirilmesinin hemşirelerin uygun bulduğu ilk üç bakım aktiviteleri; oyun odasında çocuğun yanında bulunma, kıyafetlerini değiştirme ve rahatlığını sağlama/sakinleştirme belirlenmiştir. Doktorların uygun bulduğu ilk üç bakım aktiviteleri; doktorun muayenesi sırasında çocuğu tutma, röntgen filmi çekilirken çocuğun yanında olma ve oyun odasında çocuğun yanında bulunmadır. Hastanede yatan çocuğun gereksinimlerinin karşılanmasında ebeveynleri tarafından yerine getirilmesinin ebeveynlerin uygun bulduğu ilk üç bakım aktivite ise; çocuğu/bebeği besleme, çocuğun/bebeğin altını değiştirme ve çocuğun rahatlığını sağlama/sakinleştirme olarak belirlenmiştir.Araştırmada ebeveynlerin, kendilerine yatacak yer sağlanmasını, refakatçi kalabilmesinin/ daha sık ziyaret ve çocuğu ile beraber olma olanaklarının sağlanmasını, kendilerine sağlık personeli tarafından daha çok ilgi gösterilmesini bekledikleri belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda hastanede yatan çocuğun bakımına ebeveynlerin katılımını sağlamaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was a descriptive sectional study to determine the opinions and expectations of the nurses, physicians and parents on the participation of parents in the care of the hospitalized child. The study took place between March 22 and May 22, 2010 at the pediatrics and intensive care units of a university hospital and a Ministry of Health children's hospital both located at Ankara city center. No sample selection was performed for the study and the sample consisted of 78 nurses, 45 physicians and 76 parents.The study data were collected using the ?Family-centered Care Survey AMB-A? and questionnaires (A and B) prepared to determine some descriptive characteristics of healthcare staff and the parents.The data obtained from the study were analyzed and evaluated using the frequency table, percentage distribution, Independent Sample t-test, One-Way Anova, chi-square and t-test on the SPSS 13.0 software.The three main activities that the nurses felt the parents should undertake to meet the requirements of their inpatient child were staying with the child in the playroom, changing his/her clothes and making him/her comfortable/calming the child. The three activities found appropriate by the physicians were holding the child during the physician's examination, staying with the child during x-rays and staying with the child in the playroom. The three main activities found appropriate by the parents in meeting the child inpatient's requirements were feeding the child/baby, changing diapers and making the child comfortable/calming the child.The parents stated that they wanted a place to sleep to be provided for them, for it to be possible to stay with their child or to visit or be together with the child more often and for the healthcare staff to pay more attention to them. Recommendations are provided to support parent participation in the hospitalized child's care according to the results of the study.