Elektif cerrahi operasyon veya sedasyon amacıyla anestezi polikliniğine başvuran hastaların anestezi ile ilgili bilgi ve görüşleri
Patients? perceptions and konowledge about anaesthesia who applied to the anaesthesia clinic for elective surgical intervention or sedation
- Tez No: 282445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN BİRBİÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, bilgi, düşünce, anket, Anaesthesia, knowledge, perception, questionnaire
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Toplumun anestezi uygulamaları hakkındaki bilgisi girişimsel tıp uygulamaları sırasındaki hasta hekim ilişkisinin sağlıklı kurulmasını belirleyen bir unsur olabilir. Toplumun bu konu hakkındaki durumunun belirlenmesi ise hekimlerin hastalarına daha doğru bir yaklaşım göstermesi için bir fırsat verebilir.Bu çalışmada; elektif cerrahi operasyon veya sedasyon için anestezi polikliniğine başvuran hastalara, anestezi hakkındaki bilgi ve endişelerinin ortaya konulması amacıyla bir anket düzenlenmiştir.Çalışmaya, Mart 2011- Nisan 2011 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'na elektif cerrahi operasyon veya sedasyon nedeniyle başvuran, yaşları 16 ile 75 arasında değişen 250 hasta alınmıştır. Çalışma verileri; anestezi ile ilgili bilgi ve görüşleri belirlemeye yönelik hazırlanan 21 soruluk bir anket ile toplanmıştır.Çalışmanın sonucunda; eğitim durumu ve daha önce anestezi alma öyküsü olan hastaların anestezi ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olduğu belirlenmiş olup cinsiyet ve yaş ile anestezi hakkında bilgi sahibi olma arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır.Sonuç olarak halkın anestezi konusunda yeterli bilgilendirilmesini sağlamak için genel olarak eğitim düzeyini yükseltme çalışmaları yanı sıra anestezistlerin bireysel çabalarına ve anestezinin tanıtımına yönelik sürekli çalışmalara gereksinim olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The perception of patients about anaesthesia may be a factor which can make patient- physician relation healthy. To learn the level of anaesthesia knowledge of the patients might give physicians an oppurtunity for a true approach to their patients.In our study; a questionnaire was arranged for the patients who applied to the anaesthesia clinic for elective surgical intervention or sedation to determine the knowledge and fears about anaesthesia.250 patients, aged between 16 and 75, who apply the anaesthesia clinic for elective surgical intervention or sedation in March 2011- April 2011 were included to the study. The study data were collected by a questionnaire which consists total 21 questions about both demographics and knowledge of anaesthesia.At the result of the study; educational situation and past history of anaesthesia were related to the knowledge of anaesthesia but sex and age didn?t have found statistically significant.In conclusion, to provide the patients have more information about anaesthesia, in general, together with raising the educational level, the anaesthetists? individual efforts and more studies to present anaesthesia are needed.