Konversiyon bozukluğunda mizaç ve karakter özelliklerinin öfke ifade biçimi ve dürtüsellikle ilişkisi
The relationships between temperament and personality traits with impulsivity and anger expression style in conversion disorder
  1. Tez No: 282458
  2. Yazar: YELDA YENİLMEZ
  3. Danışmanlar: DR. EVRİM ERTEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: konversiyon bozukluğu, mizaç, öfke, dürtüsellik, conversion disorder, temperament, anger, impulsiveness
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı konversiyon bozukluğu tanısı almış hastaların mizaç-karakter özellikleri ile öfke ifade tarzı ve dürtüsellik arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir.Yöntem: Çalışmaya Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Ayaktan Tedavi Ünitesinde veya Nevroz biriminde takip edilen, DSM-IV tanı ölçütlerine göre konversiyon bozukluğu tanısı konulmuş 58 hasta ile kontrol grubunu oluşturan eğitim, yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 57 sağlıklı kişi olmak üzere toplam 115 kişi dahil edilmiştir. Hasta gruplarına yapılandırılmış klinik görüşme (SCID-I), kontrol grubuna ise SCID-I/NP uygulanarak psikiyatrik bozukluk olmadığı doğrulanmıştır.Çalışmaya alınan kişilerin tümüne sosyodemografik veri formu, Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği, Hamilton Anksiyete Ölçeği, mizaç-karakter özelliklerinin değerlendirilmesi amacıyla Mizaç ve Karakter Envanteri (Temperament and Character Inventory), Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Ölçeği (The State Trait Anger Scale) ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11 (Barratt Impulsiveness Scale-11) uygulanmıştır.Bulgular: Konversiyon bozukluğu grubunun mizaç özellikleri açısından daha çok yenilik arayışı içinde olduğu, daha çok zarardan kaçındığı, daha çok ödül bağımlısı olduğu, buna karşılık daha az sebatkar olduğu bulunmuştur. Karakter özellikleri açısından ise; konversiyon bozukluğu olan hastaların yüksek düzeyde kendini aşmaları olduğu; ancak kendini yönetme ve işbirliği yapmada yetersiz oldukları bulunmuştur.Kontrol grubuna göre konversiyon bozukluğu olan grubun sürekli öfkelerinin, içe yönelik ve dışa yönelik öfkelerinin fazla olduğu bulunurken; öfke kontrolünde ise anlamlı olarak güçlük yaşadıkları bulunmuştur.Çalışmamızda konversiyon bozukluğu olan grupta, dürtüsellik açısından değerlendirildiğinde daha fazla dikkatsel dürtüsellik, plansızlık dürtüselliği gösterdiği, BDÖ-11 toplam puanlarının da belirgin olarak yüksek olduğu bulunmuştur.Sonuç: Konversiyon bozukluğu hastaları mizaç ve karakter özellikleri açısından, öfke yaşantısında zorluk gösteren, dürtüsel yapı açısından belirgin zorlukları olan hastalardır. Bu açıdan da daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the present study is to examine the relationship of temperament-character traits with anger expression styles and impulsiveness in patients with conversion disorder.Method: Clinical group of the study sample consisted of 58 patients with Conversion Disorder diagnosis according to DSM-IV criteria who were admitted to and followed by the outpatient psychiatry unit or psychotherapy unit of Bakırköy State Training and Research Hospital for Mental Health and Neurological Disorders. Control group who consisted of individuals without any psychiatric diagnosis were matched to the clinical group in terms of education level, age and sex. A total of 115 individuals participated to the present study. Structured Clinical Interview for DSM I (SCID-I) was administered to the patients with a diagnosis and also absence of psychiatric diagnosis was verified by administration of SCID-I/NP to the control group.All the participants of the study were evaluated with sociodemographic information form, Hamilton Depression Rating Scale, Hamilton Anxiety Rating Scale, Temperament and Character Inventory, The State Trait Anger Scale and Barratt Impulsiveness Scale-11.Results: The present study revealed that conversion disorder group had more novelty seeking behavior, avoided harm more and were more reward dependent however they scored lower in persistence. In terms of character traits, conversion disorder patients had higher scores on self-transcendence yet scored lower on self-directedness and cooperativeness compared to the participants in the control group.Also the findings of the present study showed that concversion disorder group had higher levels of trait anger, anger in and anger out. Moreover results revealed that conversion disorder group had significant difficulty in anger management.According to the findings of the present study conversion disorder group demonstrate more attentional and nonplanning impulsiveness compared to the control group and their total scores of BIS-11 are specifically high.Conclusion: Conversion disorder patients have significant difficulty in anger management in terms of temperament and character traits and also impulsiveness. Further studies with a bigger sample size are needed.