Kronik bel ağrısı ile başvuran hastalarda beden duyumlarını abartma ve korku kaçınma inançları
Fear avoidance beliefs and exaggeration of bodily sensations in patients with chronic kow back pain
  1. Tez No: 282459
  2. Yazar: AYSEL OZANER
  3. Danışmanlar: DR. OYA GÜÇLÜ GÖNÜLLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Bel Ağrısı, Korku Kaçınma Tutumları, Beden DuyumlarınıAbartma, Chronic Low Back Pain, Fear Avoidance Beliefs, Exaggeration of Bodilysensations
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Kronik bel ağrısı, ağır yeti yitimi ile seyreden, oldukça sık görülen ve ağır sosyoekonomik kayıplara neden olabilen bir hastalıktır. Bel ağrısının kronikleşmesi sürecinde psikososyal faktörlerin oynadığı rol, birçok araştırmacı tarafından incelenmiş olup fiziksel faktörlerin tek etken olmadığı ortaya konmuştur. Yaptığımız çalışmada anksiyete, depresyon, somatizasyon, aleksitimi gibi psikiyatrik bulguların yanında korku kaçınma inançları ve beden duyumlarını abartma tutumlarının yeti yitimine olan etkisi araştırılmıştır.Metod: Çalışmaya Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kronik bel ağrısı yakınması ile başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 105 hasta alınmıştır. Hastalar yazılı onay ile çalışma hakkında bilgilendirilip, Sosyodemografik veri Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Toronto Aleksitimi Skalası, Modifiye Somatik Algılama anketi, korku kaçınma tutumları anketi ve beden duyumlarını abartma ölçeği ile değerlendirilmiştir. Visüel Analog Skala ile ağrı şiddetine bakılmış, SF 36(Kısa Form) ile yaşam kalitesi değerlendirilirken Roland Morris ve Oswesry Yeti yitimi Ölçekleri ile de işlevsellik sorgulanmıştır.Bulgular: Depresyon, anksiyete, ağrı şiddeti, korku kaçınma tutumları ve somatizasyon puanlarındaki artış ile yeti yitimi arasında anlamlı düzeyde negatif korelasyon bulunurken, beden duyumlarını abartma ve ağrı süresi ile yeti yitimi sonuçları arasında ise korelasyon olmadığı ortaya konmuştur.Sonuç: Depresyon, anksiyete, somatizasyon, korku kaçınma tutumları ve ağrının şiddetinin kronik bel ağrısında yeti yitimini anlamlı ölçüde etkilediği gözlenmiş ve bel ağrılı hastanın tedavisinde psikiyatrik bulguların da değerlendirilmesi gerekliliği vurgulanmıştır. Öte yandan ağrı süresi ve beden duyumlarını abartma tutumlarının kronik bel ağrısındaki yeti yitimiyle ilişkili olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic Low Back Pain is a very common syndrome with disability which causes great socioeconomic burden. In the process of chronicity it is found by many researcers that not only physical factors but also psychosocial effects are included. In our study, besides the influence of psychiartic symptoms such as anxiety, depression, somatization and alexithimia, the effects of fear and avoidance beliefs and exaggeration of bodily sensations are also evolved as factors in the disability due to chronic low back pain.Method: The present study was done with 105 patients who refered to Dr. Sadi Konuk Education and Research Hospital with low back pain. The patients were informed about the study by a written Informed consent form and assesed by Sociodemographic form, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale, Modified Somatic Perception Scale Toronto Alexithimia scale, fear and avoidance belief questionnaire and somatosensory amplification scale. The pain intensity was measured by the Visual Analogue Scale the Quality of Life was assesed with Short Form-36 while Disability was evaluated with Roland Morris Disability Scale and Oswestry Disability Scale.Results: Depression, anxiety, somatization, ıntensitiy of pain and fear avoidance beliefs were significantly correlated with disability while duration of pain and fear avoidance beliefs were irrelevantConclusion: It is found that depression, anxiety, somatization, fear Avoidance Beliefs and the pain intensity were related to disability and it was emphasized that it is necessary to take into account the psychiatric symptoms while evaluating the patient with low back pain. On the other hand, the duration of pain and exaggeration of bodily sensations were not related to disability.