Fetal anomali nedeniyle terminasyon uygulanan kadınlarda mizaç özelliklerinin, travma sonrası stres bozukluğu ile ilişkisi
The relationship between the temperament characteristics of women undergoing termination of fetal abnormalities and post traumatic stress disorder
  1. Tez No: 282461
  2. Yazar: ÖZLEM ARSLAN
  3. Danışmanlar: UZMAN DR. OYA GÜÇLÜ GÖNÜLLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Terminasyon, mizaç özellikleri, başa çıkma, Termination, temperament characteristics, coping
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Çalışmamızda hayatla bağdaşmayan ciddi fetal anomalili bebek saptanan gebelerde veya normal yaşamı önemli bir şekilde etkileyecek fetal anomali varlığında gebeliğini sonlandırmaya karar veren ve terminasyon uygulanan kadınlarda, mizaç özelliklerinin, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) gelişmesi üzerinde etkili olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Doğum Kliniğine Mayıs-Ağustos 2010 tarihleri arasında başvuran, fetal anomali nedeniyle terminasyona karar veren 80 kadın hasta alınmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden katılımcılar sırası ile Bilgilendirilmiş Onay Formu, Sosyodemografik ve Klinik Görüşme Formu, Edinburg Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği (EDSDÖ), Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği (COPE), Mizaç ve Karakter Envanteri (TCI) ile değerlendirilmiştir. Terminasyon uygulandıktan altı ay sonra kontrol muayenelerinde katılımcılara Klinisyen Tarafından Uygulanan Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği (CAPS) uygulanmıştır.Bulgular: Fetal anomali nedeniyle gebeliğini sonlandırmaya karar veren ve terminasyon uygulanan kadınlarda, EDSDÖ kullanılarak yapılan değerlendirmelerinde % 65 olguda postpartum depresyon semptomları tespit edilmiş ve yine aynı grupta CAPS ölçeği kullanılarak yapılan değerlendirmelerinde % 62,5 olguda TSSB saptanmıştır. Katılımcılardan TSSB tanısı alanların TCI ile yapılan mizaç ve karakter özelliklerinden, yenilik arayışı, zarardan kaçınma ve ödül bağımlılığı alt ölçekleri istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. TSSB tanısı alan ve postpartum depresyon riski olanların, eğitim düzeyi ve ekonomik durumlarının, tanı almayanlara göre daha düşük olduğu bulunmuştur. Yine bu grupta, sosyal işlevsellik ve mesleki işlevsellike etkilenme anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. TSSB tanısı almayanlarda COPE ile değerlendirmelerinde duygusal odaklı başa çıkma biçimi alt ölçeğinin anlamlı olduğu saptanmıştır.Sonuç: Terminasyon sonrası yas, depresyon, TSSB gibi psikiyatrik tanıların daha erken dönemde tespit edilip, tedavi edilmesinin önemli olduğu vurgulanmaktadır. Terminasyon kararı verilirken belirli mizaç alt boyutları ön planda olduğunda TSSB gelişme ihtimali açısından psikiyatrik destek almalarının uygun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The present study aimed to investigate whether the temperament characteristics have an effect on the development of Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) in pregnant women who were detected to have babies with severe fetal anomalies incompatible with life or those who decided to terminate their pregnancies in the presence of fetal anomaly with significant negative effects on normal life.Methods: The present study included eighty women who applied to the Gynecology Clinic of Istanbul Bakirkoy Gynecology and Children's Diseases Hospital between May and August 2011 and decided to have termination as a result of fetal anomaly. The participants were informed about the study by filling a written Informed Consent Form and they were assessed by Sociodemographic and Clinical Interview Form, Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS), Assessment of Coping Styles Scale (COPE), the Temperament and Character Inventory (TCI), respectively. Six months after the termination, the Clinician-Administered PTSD Scale (CAPS) was administered to the participants in the control examination.Results: Assessments conducted by using EPDS indicated that 65% of the women who decided to terminate their pregnancy because of fetal anomaly had symptoms of postpartum depression and the results of CAPS revealed that 62.5% of the participants had PTSD. Among the temperament and personality characteristics assessed by TCI, participants who were diagnosed with PTSD had significantly higher scores for novelty seeking, harm avoidance and reward dependence sub-scales. Women who were diagnosed with PTSD and those who had risk of postpartum depression were found to have lower education level and economic status than women who did not have any diagnoses. Also, effect of termination on social and occupational functioning was significantly higher in this group. Evaluation by COPE indicated that emotional focused coping style sub-scale was significant in women who were not diagnosed with PTSD.Conclusion: The importance of early diagnosis and treatment of psychiatric diagnoses such as mourning, depression and PTSD after termination is emphasized. In cases of certain temperament characteristics, psychiatric support during the decision process of termination is suggested to be important for the risk of PTSD development.