Romatoid artritli bireylerde el masajının bazı semptomlara etkinliğinin değerlendirilmesi
The effect of hand massage on some symptoms in patients withRheumatoid arthritis
  1. Tez No: 282532
  2. Yazar: DÖNDÜ TUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMET OVAYOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, ağrı, yorgunluk, uykusuzluk, fonksiyonel durum, el masajı, Rheumatoid arthritis, pain, fatigue, sleeping problems, functional state, hand massage
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, romatoid artritli hastalara yapılan el masajının klinik semptomlara etkisini değerlendirmek amacıyla deneysel olarak, 30 müdahale, 30 kontrol grubu ile Kasım 2009- Mayıs 2011 tarihleri arasında yapılmıştır. Veri toplamada Hasta Bilgi formu, bu form içerisinde yer alan Görsel Analog Skala ve Sağlık Değerlendirme Anketi uygulanmıştır. El masajı yapılan grubun uygulama öncesi %86,7'sinde yorgunluk problemi mevcutken, %53,3'ünün uygulamanın 15. gününde yorgunluk yaşadığını ifade ettikleri belirlenmiştir. Uykusuzluk problemi uygulama öncesi %63,3, 15. gününde ise %53,3 oranında tespit edilmiştir. El masajı öncesi, ağrı puan ortalamasının müdahale grubunda 7,6±2,2, el masajı sonrası ise müdahale grubu ağrı puanının 6,4±2.0'a düştüğü ve her iki grup arasında anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir (p=0,202). El masajı öncesi müdahale grubunda Sağlık Değerlendirme Anketi (Health Assessment Questionnaire HAQ) puan ortalamasının 2,1±0,6, kontrol grubunda 1,7±0,6 olduğu, el masajı sonrası müdahale grubu HAQ puanının 1,7±0,5'e, kontrol grubunun HAQ puanının 1,5±0,6'ya düştüğü, iki grup arasında zaman bakımından farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p=0,000).Bu çalışma sonucunda el masajının fonksiyonel durumun arttırılmasında ve yorgunluk, ağrı ve uyku problemlerinin kontrolünde olumlu etki gösterdiği belirlenmiştir. Bu doğrultuda bazı semptomların azaltılmasında ve fonksiyonel durumun desteklenmesinde, tamamlayıcı yöntemlerden biri olan el masajının farmakolojik yöntemlerle beraber hastalara uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted as a experimental in order to efficiency of hand massage to clinic sypmtoms in Rheumatoid arthritis (RA) patients, it consisted of 30 experimental group and 30 control group are included between November 2009 and May 2011. Patient İnformation Form, within this form, the Visual Analog Scale and Health Assessment Questionnaire was used to capture data. The end of the resarch these are concluded; the %86,7 of experimental group has tired problem, the 15. day of reseacrh %53.3 of these group say that they were feeling tired. Before the research %63,3 of these group has sleeping promlem, 15. day of resarch %53,3 has this problem. Before hand massage, experimental group pain point average was found 7,6±2,2, and after hand massage, it?s pain point falls down to 6,4±2.0 there is no significant difference between experimental and control groups (p=0,202). Before hand massage, experimental group HAQ point average was found 2,1±0,6, control group HAQ point average was 1,7±0,6 and after hand massage, the experimental group HAQ point falls down to 1,7±0,5 and control group HAQ point to 1,5±0,6, there is a significant difference between experimental and control groups in terms of time (p=0,000).The end of the research showed that, hand massage was enhancing the functional state and which have a positive effect on the control to pain, fatigue and sleeping problems. Hand massage is one of the complementary methods to reduce the symptoms can be used with pharmacologic methods.