Sol sağ şantlı doğumsal kalp hastalıklarına bağlı kalp yetersizliği tedavisinde digoksin etkinliğinin serum NT-PRO BNP düzeyi ile değerlendirilmesi
Left right shunt congenital heart disease with digoxin treatment of heart failure evaluation of the effectiveness of serum NT-PRO BNP level
  1. Tez No: 282560
  2. Yazar: AYŞE SANDIKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLENDAM KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Cardiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Soldan sağa şantlı doğumsal kalp hastalığı, kalp yetersizliği, NT-proBNP, çocuk, tedavi, Left-to-right shunt, congenital heart disease, heart failure, NT-proBNP, children, treatment
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
GİRİŞSoldan sağa şantlı doğumsal kalp hastalığına sekonder kalp yetersizliği tanısı almış ve tedavide digoksin, enalapril ve furosemid ya da enalapril ve furosemid şeklinde iki farklı ilaç kombinasyonu verilen hastalarda tedavinin etkinliğini klinik olarak Ross puanı ile ve NT-pro BNP düzeyi ile değerlendirmek.GEREÇ VE YÖNTEMLERÇalışmamız, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında 2010?2011 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Pediyatri polikliniğine başvuran ve yapılan muayene ve tetkikler sonucunda soldan sağa şantlı doğumsal kalp hastalığına sekonder kalp yetersizliği tanısı alan, yaşları 10 gün ile 24 ay arasında değişen 37 hasta (grup-1 ve grup-2) ve 20 sağlıklı çocuk (grup-3) kontrol grubu olarak belirlenerek prospektif olarak değerlendirildi. Fizik muayene ve ekokardiyoğrafi bulgularına göre KY bulguları olan 19 hastaya (grup 1) digoksin, enalapril ve furosemid; 18 hastaya (grup 2) enalapril ve furosemid tedavisi verildi. Hastalar yaklaşık bir ay sonra tekrar değerlendirildi. Hastalardan tedavi öncesi ve sonrası NT-proBNP çalışıldı. Yine tedavi öncesi ve sonrası ekokardiyografik verileri ve Ross klasifikasyonuna göre evreleri kaydedildi.BULGULARGrup 1, 6 (%31,6) kız, 13 (%68,4) erkek; Grup 2, 10 (%55,6) kız, 8 (%44) erkek hastadan oluşuyordu. Grup 3 ise 9 (%45,0) kız, 11 (%55,0) erkek sağlıklı çocuktan oluşuyordu. Grup I'de bulunan hastaların yaş ortalaması 3,7 ± 4,4 ay, grup II'de bulunan hastaların yaş ortalaması 3,4 ± 3,5 ay, grup III'de bulunan hastaların yaş ortalaması ise 5 ± 3,7 ay bulunduKontrol grubunda yaşa ve cinsiyete göre NT-proBNP değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi. Hasta grubunda tedavi öncesi ve tedavi sonrası ölçülen NT-proBNP düzeyleri karşılaştırıldığında NT-proBNP'nin düşüş sergilediği görüldü. Her iki gruptaki NT-proBNP düşüşü arasında fark saptanmadı (p=0,372). Grup 1 ve grup 2'nin tedavi sonrası NT-proBNP düzeylerinin kontrol grubu ile karşılaştırıldığında grup 1 ile istatiksel olarak anlamlı fark (p=0.045) saptanırken kontrol grubunun grup 2 ile istatiksel olarak anlamlı farkı (p=0,003) olmadığı tespit edildiSONUÇÇalışmamızdaki bulgulara göre soldan sağa şantlı doğumsal kalp hastalığına sekonder kalp yetersizliği tanısı alan, digoksin, enalapril ve furosemid ya da enalapril ve furosemid tedavisi verilmiş çocukların tedavi sonrası değerlendirilmelerinde NT-proBNP düzeyi açısından iki grup arasında farklılık saptanmadı. Her iki tedavi de etkin bulunmuş olup, digoksinin bu hastalarda kullanılmasının ek bir yarar getirmediği görüldü.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTIONWe aimed to evaluate the effectiveness of two different drug combinations (digoxin-furosemide-enalapril and furosemide-enalapril) on the treatment of heart failure in the children with congenital heart defect with left to right shunt.MATERIALS AND METHODSThe study took place in Inonu University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Cardiology, between 2010 and 2011. Children with heart failure secondary to left to right shunt congenital heart diseases were selected. Group 1 patients were treated with digoxin, enalapril, and furosemide; group 2 patients were treated with enalapril and furosemide. The ages ranged between 10 days and 24 months in 37 patients (group-1 and group-2) and 20 healthy children (group-3, control group). After physical examination all children were evaluated with Ross clasification. All children were examined with echocardiography. Plasma NT-proBNP level and complete blood count were evaluated in all children. The heart failure decisions were made according to findings of physical examination and echocardiography. 19 Patients were in group 1, 18 patients were in group 2. At the end of the four weeks of treatment all patients were evaluated again.RESULTSGroup 1 consisted of 6 (31.6%) female and 13 (68.4%) male; Group 2, 10 (55.6%) female and 8 (44%) male, and group 3 9 (45.0%) female and 11 (55.0%) mail patients. The age of patients was 3.7 ± 4.4 months in Group 1, 3.4 ± 3.5 months in group 2, and 5 ± 3.7 months in group 3. There was no difference between group 1, group 2 and control group for age and sex. Sex and age had no effect on NT-proBNP levels in control group. Pretreatment levels of NT-proBNP were high in patient groups and there was no statistically significant difference between them. The posttreatment levels of NT-proBNP were decreased and there was also no difference between two levels. Decline in NT-proBNP levels was not different between the groups (p = 0.372).CONCLUSIONThe effectiveness of two different drug combinations (digoxin, furosemide, enalapril and enalapril, furosemide) was not different in the treatment of heart failure secondary to left to right shunt heart diseaseses. Both treatments were found effective, and the use of digoxin supplied no additional benefit.