Sternotomi ve torakotomi uygulamasının respiratuvar kas gücü üzerine etkileri
The effects of sternotomy and thoracotomy on respiratory muscle strength
  1. Tez No: 282566
  2. Yazar: ÖZERK ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİDE ELAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sternotomi, torakotomi, solunum fonksiyon testleri, respiratuvar kas gücü testleri, Sternotomy, thoracotomy, pulmonary function tests, respiratory muscle strength tests
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Bu prospektif klinik çalışmada, sternotomi ve torakatomi uygulamasının respiratuvar kas gücü (RKG) üzerine olan etkileri araştırıldı.Gereç Yöntem: Etik Kurul onayı sonrasında sternotomi altında açık kalp cerrahisi uygulanan (Sternotomi Grubu [SG], n:30) ve torakotomi altında akciğer cerrahisi uygulanan (Torakotomi Grubu [TG], n:30) toplam 60 olgu çalışmaya dahil edildi. Preoperatif ve postoperatif 3. günde solunum fonksiyonu (SF)'na (FEV1, FVC) ve RKG'ne (Pİmax, SNIP, PEmax) ait değerler saptandı. İstatistiksel analizde Fisher Exact, x2, t, Mann-Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testleri kullanıldı. Veriler ort.±SD veya yüzde olarak verildi, p0.05). SG ve TG'nda FEV1 (p=0.00, p=0.00, sırasıyla), FVC (p=0.00, p=0.00, sırasıyla), Pimax (p=0.00, p=0.00, sırasıyla), SNIP (p=0.00, p=0.00, sırasıyla) ve PEmax (p=0.00, p=0.00, sırasıyla) değerleri postoperatif dönemde azaldı. TG'na (1.87±0.56 L) kıyasla, SG'nda FVC değeri (1.54±0.56 L), postoperatif 3. günde anlamlı düşük saptandı (p=0.021). Cerrahi girişim TG'na kıyasla, SG'nda FVC (%48 vs %34, p=0.04) ve Pİmax'da (%38 vs %32, p=0.04) daha fazla yüzde azalmaya neden oldu.Sonuç: Bu çalışmada, sternotomi ve torakomi hem SF'larında hem de RKG'nde belirgin azalmaya yol açtı. Buna ek olarak, torakotomiye kıyasla sternotomi postoperatif erken dönemde FVC ve Pİmax'ı daha fazla etkiledi.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: In this prospective clinical study; the effects of sternotomy and thoracotomy on respiratory muscle strength (RMS) were investigated.Material and methods: After Ethics Committee approval, 60 cases undergoing open heart surgery under sternotomy (Sternotomy Group [SG], n=30) and undergoing lung surgery under thoracotomy (Thoracotomy Group [TG], n=30) were enrolled. The values of pulmonary function (PF), (FEV1, FVC) and RMS (Pİmax, SNIP, PEmax) were obtained preoperatively and 3rd postoperative day. Fisher exact, x2, t, Mann-Whitney U and Wilcoxon Signed Ranks tests were used for statistical analysis. Data were given as mean±SD or (%), p0.05). The values of FEV1 (p=0.00, p=0.00, respectively), FVC (p=0.00, p=0.00, respectively), Pİmax (p=0.00, p=0.00, respectively), SNIP (p=0.00, p=0.00, respectively) and PEmax (p=0.00, p=0.00, respectively) decreased postoperatively both in SG and TG. The value of FVC was significantly lower in SG (1.54±0.56 L) compared to TG (1.87±0.56 L) at the 3rd postoperative day (p=0.021). Surgical procedure caused more decreases in the percentages of FVC (%48 vs %34, p= 0.04) and Pİmax (%38 vs %32, p=0.04) in SG than those of TG.Conclusion: In this study, sternotomy and thoracotomy caused significant reductions both in PF and RMS. Additionally, sternotomy affected FVC and Pİmax more than thoracotomy during the early postperative period.