Koroner arter baypas greft cerrahisinde ameliyat öncesi uygulanan pektointerkostal fasyal blok ve serratus anterior plan bloğunda analjezik etkinlik ve quality of recovery -15 skorunun değerlendirilmesi: Prospektif gözlemsel çalışma
Evaluation of analgesic efficacy and quality of recovery-15 score of preoperative pecto-intercostal fascial block and serratus anterior plane block in coronary artery bypass graft surgery: A prospective observational study
- Tez No: 945747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA KOYUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Baypas Cerrahisi, Pektointerkostal Fasyal Plan Bloğu, Serratus Anterior Plan Bloğu, Quality of Recovery -15 Skoru, Coronary Artery Bypass Grafting, Pecto-Intercostal Fascial Plane Block, Serratus Anterior Plane Block, Quality of Recovery-15 Score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Koroner arter baypas greft (KABG) cerrahisinde median sternotomi ağrısı ve mediasten, toraks dren yerlerinin ağrısı postoperatif dönemde karşılaşılan en ciddi problemlerdendir. Ağrı kaynağı sternotomi ve tüp torakostomi olduğundan, serratus anterior plan bloğu (SAPB) ve SAPB'ye eklenen bilateral pektointerkostal fasyal plan bloğunun (PİFPB) quality of recovery -15 skoru (QoR-15), analjezi, ekstübasyon süresi, mobilizasyon ve opioid tüketimi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla prospektif, gözlemsel bir çalışma planladık. Hastalar ve Yöntemler: Yerel Etik Kurulu izni alındıktan sonra elektif koşullarda izole baypas cerrahisi planlanan erişkin hastalar çalışmaya alınarak PİFPB+SAPB yapılan (grup blok) ve grup kontrol olarak iki gruba ayırıldı: her iki gruba da günde 4 gr parasetamol ve 300 mg tramadol infüzyonu verildi numerik ağrı skoru (NRS) ≥4 olan hastalara kurtarıcı analjezik olarak intravenöz 0,5 mg/kg meperidin veya intramüsküler 75 mg diklofenak sodyum yapıldı. Postoperatif ekstübasyon süreleri, 0, 6, 12, 24, 48, 120. saat NRS değerleri, 24, 48 ve 120. saat QoR-15 skoru, ilk kurtarıcı analjezik ihtiyacı ve ilk 48 saat total opioid ihtiyacı, ilk mobilizasyon süresi kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 109 hasta dahil edilmiş, çalışmaya katılmayı reddeden ve dahil edilme kriterlerine uymayan hastalar ile postoperatif dönemde komplikasyon gelişen olgular çalışma dışı bırakılmıştır. Sonuç olarak, 95 hastanın verileri analiz edilmiştir. Demografik ve operatif özellikler açısından blok ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). PİFPB ve SAPB kombinasyonu uygulanan hastalarda postoperatif NRS değerleri tüm zaman dilimlerinde anlamlı olarak daha düşük bulunmuş (p0,05). Sonuç: PİFPB ve SAPB kombinasyonu, KABG cerrahisi uygulanan hastalarda postoperatif analjezi yönetiminde etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, bu blokların multimodal analjezi protokolünün bir parçası olarak kullanılması, ağrı kontrolünü iyileştirmekte, opioid ihtiyacını azaltmakta ve hasta memnuniyeti ile derlenme kalitesine katkı sağlamaktadır. Bu doğrultuda, sternotomi sonrası anterior ve lateral göğüs duvarı ağrısının etkin şekilde kontrol altına alınabilmesi için PİFPB ve SAPB'nin kombinasyon halinde uygulanmasının güvenli ve etkili bir seçenek olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In coronary artery bypass graft (CABG) surgery, postoperative pain due to median sternotomy and mediastinal and thoracic drain sites is one of the most significant problems. Since the main sources of pain are sternotomy and tube thoracostomy, we planned a prospective observational study to investigate the effects of the serratus anterior plane block (SAPB) and the addition of the pecto-intercostal fascial plane block (PIFB) to SAPB on the quality of recovery-15 (QoR-15) score, analgesia, extubation time, mobilization, and opioid consumption. Patients and Methods: After obtaining approval from the local ethics committee, adult patients scheduled for elective isolated coronary artery bypass graft (CABG) surgery were enrolled in the study. Patients were divided into two groups: those who received preoperative pecto-intercostal fascial plane block combined with serratus anterior plane block (block group) and a control group. Both groups received 4 g/day of paracetamol and 300 mg/day of tramadol infusion. Patients with a numeric rating scale (NRS) pain score ≥4 received rescue analgesia with either intravenous meperidine at a dose of 0,5 mg/kg or intramuscular diclofenac sodium at a dose of 75 mg. Postoperative data collected included extubation times, NRS pain scores at 0, 6, 12, 24, 48, and 120 hours, QoR-15 scores at 24 and 48 hours, first rescue analgesic requirement, total opioid consumption in the first 48 hours, and time to first mobilization. Results: A total of 109 patients were initially enrolled in the study. Patients who declined to participate, did not meet the inclusion criteria, or developed postoperative complications were excluded. As a result, data from 95 patients were analyzed. There were no statistically significant differences between the block and control groups in terms of demographic and operative characteristics (p> 0.05). Patients who received the combination of PIFPB and SAPB had significantly lower postoperative pain scores (NRS) at all time points (p 0.05). Conclusions: The combination of PIFPB and SAPB appears to be an effective method for postoperative analgesia management in patients undergoing CABG surgery. Based on the findings, incorporating these blocks into a multimodal analgesia protocol improves pain control, reduces opioid consumption, and contributes to higher patient satisfaction and better quality of recovery. Accordingly, we believe that the combined use of PIFPB and SAPB is a safe and effective option for managing anterior and lateral chest wall pain following sternotomy.