Serratus anterior plan bloğu ve serratus anterior plan bloğu + kateter ile sürekli yara yeri infiltrasyonunun minimal invaziv kalp cerrahisi sonrası postoperatif ağrı üzerine etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of serratus anterior plane block versus serratus anterior plane block with continuous wound infiltration via catheter on postoperative pain following minimally invasive cardiac surgery
  1. Tez No: 976877
  2. Yazar: FATİH ÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ÖZGÖK, DR. SEDA KURTBEYOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Minimal invaziv kalp cerrahisi, serratus anterior plan bloğu, lokal anestezik ilaç infiltrasyonu, ağrı, Minimally invasive cardiac surgery, serratus anterior plane block, local anaesthetic drug infiltration, pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Minimal invaziv kalp cerrahisi (MIKC), klasik sternotomiye göre daha düşük komplikasyon riski ve daha hızlı iyileşme gibi avantajları nedeniyle giderek daha fazla tercih edilmektedir. Ancak bu cerrahilerde uygulanan torakotomi insizyonları ve interkostal manipülasyonlar postoperatif dönemde belirgin ağrıya neden olabilir. Serratus anterior plan bloğu (SAPB) ve lokal anestezik infiltrasyonu (LAİ), postoperatif ağrı kontrolünde kullanılan yöntemlerdendir. Bu çalışmada MIKC geçiren hastalarda SAPB ile SAPB+LAİ kombinasyonunun postoperatif ağrı düzeyine, opioid ihtiyacına ve yoğun bakım ile hastanede kalış sürelerine etkileri karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, prospektif ve gözlemsel çalışmaya 18-75 yaş arası, American Society of Anesthesiologists Physical Status Classification (ASA) II-III risk grubunda, vücut kitle indeksi 18-35 arasında olan ve MIKC uygulanacak olan 46 hasta dahil edildi. Hastalar SAPB uygulananlar ve SAPB + LAİ uygulananlar olarak 23 er kişilik iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da ultrason eşliğinde kombine yüzeyel ve derin SAPB yapıldı. SAPB+LAİ grubunda ayrıca insizyon hattına cilt altı kateter ile postoperatif bupivakain infüzyonu uygulandı. VAS ile ağrı skoru, ek analjezik ihtiyacı, hasta memnuniyeti, ekstübasyon süresi, yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri kaydedildi. Bulgular: İki grup arasında yaş, cinsiyet, VKİ, ASA skoru ve operasyon süreleri açısından anlamlı fark yoktu. SAPB+LAİ grubunda 8. saatte VAS değerleri daha düşüktü ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,028). Hasta memnuniyeti, yoğun bakım süresi ve hastanede kalış süresi açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. Sonuç: Bu çalışmada minimal invaziv kardiyak cerrahi sonrası ağrı kontrolünde SAPB ve SAPB+LAİ yöntemlerini karşılaştırdık ve her hastada rutin lokal anestezik infiltrasyonu uygulamasını destekleyecek güçlü bir kanıt elde edemedik.
Özet (Çeviri)
Aim: Minimally invasive cardiac surgery (MICS) is increasingly preferred due to its advantages over classic sternotomy, such as lower complication risk and faster recovery. However, thoracotomy incisions and intercostal manipulations performed during these surgeries can cause significant pain in the postoperative period. The serratus anterior plane block (SAPB) and local anaesthetic infiltration (LAİ) are methods used for postoperative pain control. In this study, the effects of SAPB and the combination of SAPB+LAİ on postoperative pain levels, opioid requirements, and intensive care and hospital stay durations were compared in patients who underwent MICS. Materials and Methods: This single-centre, prospective, observational study included 46 patients aged 18–75 years, in the ASA II–III risk group, with a body mass index between 18 and 35, who were scheduled to undergo MIKC. Patients were divided into two groups of 23 each: those who underwent SAPB and those who underwent SAPB + LAİ. Both groups underwent combined superficial and deep SAPB under ultrasound guidance. In the SAPB + LAİ group, postoperative bupivacaine infusion was administered via a subcutaneous catheter at the incision site. Pain scores using the Visual Analogue Scale (VAS), additional analgesic requirements, patient satisfaction, extubation time, intensive care unit stay, and hospital stay were recorded. Results: There were no significant differences between the two groups in terms of age, gender, BMI, ASA score, and operation duration. VAS scores were lower at 8 hours in the SAPB+LAİ group and were found to be statistically significant (p=0.028). No significant differences were observed between the groups in terms of patient satisfaction, intensive care duration, and hospital stay duration. Conclusion: In this study, we compared SAPB and SAPB+LAİ methods for pain control after minimally invasive cardiac surgery and found no strong evidence to support the routine use of local anaesthetic infiltration in every patient.