Bazı boyar maddelerin (alizarin red S ve metilen kırmızısı)aktif karbon ve silikajel üzerindeki çözeltiden adsorpsiyonunun ve kinetiğinin incelenmesi
Investigation of kinetic and adsorption from solution of some dyestuff (alizarin red S and methyl red) on active carbon and silica gel
- Tez No: 282943
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ SAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aktif Karbon, Silikajel, İzoterm, Kinetik, boyar madde, Alizarin Red S ve Metilen Kırmızısı, Aktive carbon, Silica gel, Isotherm, Kinetic, Dyestuff, Alizarin Red S ve Methyl red
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada, alizarin red S ve metil kırmızısı çözeltilerinin silikajel ve ceviz kabuğundan elde edilen aktif karbon ve yüzeyi ZnCl2 ile aktive edilen aktif karbon üzerindeki adsorpsiyonu incelenmiştir.Farklı pH?larda (2, 3, 4, 7, 10) 20 mg adsorbanlar ile çalışmalar yapılmıştır. Deneysel veriler Langmuir, Freundlich, Dubinin-Radushkevich-Kaganer (DKR) , Temkin ve Brunauer-Emmett-Teller (BET) denklemleri kullanılarak analiz edilmiş ve bu denklemlerin sabitleri belirlenmiştir. 20 ppm?lik boya çözeltilerinin Langergren yalancı birinci derece ve yalancı ikinci derece hız denklemine uygunluğu denenmiştir.Termodinamik parametrelerden adsorpsiyon entalpisi (?Ho), Gibbs serbest entalpisi (?Go) ve adsorpsiyon entropisi (?So) değerleri hesaplanmıştır.Sonuç olarak, alizarin red S ve metilen kırmızısı çözeltilerinin adsorpsiyon mekanizmasının fiziksel ve bazı mekanizmaların kendiliğinden olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the adsorption of alizarin red S and methyl red on the silica gel, active carbon and chemical activation with zinc chloride obtained walnut shell were investigated.The experiments were made with 20 mg adsorbents at different pH (2, 3, 4, 7, 10). The experimental data were analyzed using Langmuir, Freundlich, Dubinin-Radushkevich-Kaganer (DKR) , Temkin ve Brunauer-Emmett-Teller (BET) isotherm equations and the constants of these equations were determined. The suitability of Langergren pseudo-first-order and pseudo-second-order rate equations were tested for dye solutions (20 ppm).Thermodynamic parameter such as change of free energy, entalphy and entropy of adsorption were calculated.As a result, it was found the adsorption of alizarin red S and methyl red solutions controlled by physical mechanisms and some of them were spontaneously.