Bazı çok değişkenli istatistiksel teknikler arasındaki ilişkinin incelenmesi ve uygulamaları
Analyzing the relationship between some of the multivariate statistical techniques and applications
- Tez No: 283260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUDE REVAN ÖZKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Çok Değişkenli Çoklu Regresyon Analizi, Kanonik Korelasyon Analizi, Ridge Tahmin Edici, Temel Bileşenler Tahmin Edici, Multivariate Multiple Regression Analysis, Canonical Correlation Analysis, Ridge Estimator, Principal Components Regression Estimator
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çok değişkenli istatistiksel yöntemler veri kümelerinin analizinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu metotlardan regresyon analizinin bir değişken kümesinin diğer değişken kümesi ile bağımlılığını araştırması, temel bileşenler analizinin bir veri kümesindeki değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemesi, kanonik korelasyon analizinin ise iki veya daha fazla değişken kümesi arasındaki ilişkiyi incelemesi nedeniyle bu çalışmada, bu yöntemler ve aralarındaki ilişkiler incelenmiştir. Çoklu iç ilişki olması durumunda çok değişkenli çoklu regresyonda ridge ve temel bileşenler regresyon tahmin ediciler ele alınmıştır. Bu teorik çalışmalar Büyük Şehir Belediyesi gelir ve giderler arasındaki ilişki ile örneklendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Multivariate statistical methods are widely used in the analysis of data set. Since regression analysis examines the dependency of one variable set on the other variable set, principal components analysis considers the internal connection of variables within a data set, canonical corelation analysis considers relationships between two or more data sets, these methods and the relationships between these methods are examined in this study. Ridge and principal components regression estimators are considered in the multivariate multiple regression in the presence of multicollinearity. These theoric studies are illustrated by the relationship between the income and expense of metropolitan municipality.