Fitting idealler
Fitting ideals
- Tez No: 283340
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Halka, Lokal Halka, Noetherian Halka, İdeal, Modül, Serbest Modül, modül, Projektif Modül, Fitting İdeal, Ring, Local Ring, Noetherian Ring, Ideals, Module, R-module, Free Module, Projective Module, Fitting Ideals
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu tezin amacı modüllerin fitting ideallerinin bulunması ve bunlarla ilgili sonuçların elde edilmesidir. Bu yüzden öncelikle halka, ideal, modül tanımları ve bazı önemli teoremleri verilmiştir. Daha sonra fitting idealler ve özellikleri incelenmiştir.Tezde ilk olarak fitting ideallerin tarihi gelişimi ve önemi verilmiştir.İkinci olarak halka, ideal ve modül ile ilgili temel tanım ve teoremler üzerinde durulmuştur.Daha sonra, fitting idealler ve özellikleri hakkında genel bilgiler verilip, fitting idealler ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiştir.Son olarak da evrensel modüllerin fitting idealleri bulunmuş ve birtakım sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis fitting ideals of modules are found and some results are obtained. For that reason first rings, ideals and modules definitions and some important theorems are given. After that fitting ideals and features are studied.First of all in thesis, the importance and historical development of fitting ideals are given.Secondly rings, ideals and modules focuses on the basic definitions and theorems.Then fitting ideals and general information about its features are given and studies about fitting ideals are studied.Finally, fitting ideals of universal modules are found and some results are obtained.