İlköğretim okulu öğrencilerinin devamsızlık sebeplerinin araştırılması (Elazığ ili örneği)
Research on the reasons of absenteeism among primary school students (Elazig city sample)
  1. Tez No: 283721
  2. Yazar: MURAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİLE ŞANLI KULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İstatistik, Education and Training, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Devamsızlık, Öğrenci, Okul, Absenteeism, Student, School
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı resmi ilköğretim okulu ikinci kademenin 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören öğrencilerinin devamsızlık nedenlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma, öğrenci devamsızlıklarına iki farklı bakış açısını ortaya koyabilmek amacıyla, Elazığ il merkezi ilköğretim ikinci kademede öğrenim gören öğrencilere uygulanmak üzere ?öğrenci devamsızlık nedenleri anketi? ve Elazığ il merkezi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlere uygulanmak üzere ?öğrenci devamsızlıklarına öğretmen görüşü anketi? hazırlanmıştır. Anketler değerlendirildikten sonra elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.Öğrenci devamsızlık nedenleri anketi Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı il merkezindeki 58 ilköğretim okulunun 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören 12080 öğrenciden tabakalı örnekleme orantılı yaklaşıma göre seçilmiş 2600 öğrenciye uygulanmıştır.Öğrenci devamsızlıklarına öğretmen görüşü anketi Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı il merkezindeki ilköğretim okullarında görev yapan 2459 öğretmenden basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilmiş 178 öğretmene uygulanmıştır.Araştırmanın verileri; araştırmacı tarafından geliştirilen ve öğrenciler ile öğretmenlere uygulanan anketler, Milli Eğitim Bakanlığı kayıtlarındaki öğrenci devamsızlıklarına ilişkin bilgiler, Elazığ İli SBS ortalamaları, okul listeleri, şube ve öğrenci sayılarından elde edilmiştir.Öğretmenlere ve öğrencilere uygulanan anketlerde 5'li ölçeklendirme (Likert tipi) kullanılmıştır. Ankette yer alan sorular; bireysel nedenlerden, öğretmenlerden, okuldan ve okul idarecilerinden, ailevi nedenlerden, sağlık problemlerinden, çevresel faktörlerden olmak üzere altı gruba ayrılmıştır. Araştırmanın istatistiksel hesaplamaları SPSS 15,0 programında yapılmış ve değerlendirilmiştir.Araştırma bulgularından elde edilen en önemli sonuç; öğretmenler ve öğrencilerin, devamsızlığının en büyük sebebi olarak öğrencilerin sağlık problemlerini, diğer bir sebep olarak ise SBS'ye hazırlanmayı görmeleridir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the reasons of absenteeism among 7 th and 8 th grade students in second level in govermental primary schools of Elazığ Directorate of National Education.In this research, in order to reveal two different approaches to student absenteeism, ?a survey of the reasons of student absenteeism? which is designed to conduct among second level primary school students in Elazığ city centre and ?a survey of teachers? opinion on student absenteeism? designed to conduct among teachers who are working in primary schools in city centre are prepared.The reasons of student absenteeism survey is conducted among 2600 students who are selected according to the stratified sampling proportional approach from 12080 students who are studying in 7th and 8th classes in 58 primary schools in city centre.Teachers? opinion on student absenteeism survey is carried out with 178 teachers who are selected with simple ramdom sampling method among 2459 teachers working in primary schools of Elazığ Directorate of National Education in city centre.Research data are obtained from the surveys developed by the researcher and applied to both teachers and students, information about student absenteeism in Ministry of National Education database, mean average of Elazığ in SBS (Level Assessment Exam), school lists, numbers of students and classes.In surveys applied to teachers and students 5 point scaling (Likert type) is used. Questions in the survey are categorized into six groups as individual reasons, teachers, schools and school administration, family reasons, health reasons and environmental factors. Statistical estimations are made and evaluated in SPSS 15,0 programme.The most important outcome obtained from the research findings is that; for students and teachers health problems and prepare at the SBS are the most significant reasons for absenteeism.