Isparta ilindeki Microtus hartingi Barrett-Hamilton, 1903 (Mammalia:Rodentıa)'nin biyoekolojisi
Bioecology of Microtus hartingi Barrett-Hamilton, 1903 (Mammalia:Rodentia) in Isparta province
  1. Tez No: 283743
  2. Yazar: ESRA DİLEK UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ALBAYRAK, YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ TABUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Microtus hartingi, biyoekoloji, Isparta, Türkiye, Microtus hartingi, bioecology, Isparta, Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırma Mart-Eylül 2010 tarihlerinde, Isparta il sınırları içinden yakalanan toplam 31 Microtus hartingi Barrett-Hamilton, 1903 örneğine dayanmaktadır. Örnekler canlı ve ölü yakalama kapanlarıyla yakalanmış ve standart müze örneği tipinde doldurulmuştur. Canlı yakalanan bir örnek, laboratuarda beslenmiş ve bazı davranış özellikleri kaydedilmiştir. Ayrıca bir canlı örneğin de karyolojik analizi yapılmıştır. Doğada ve laboratuar şartlarında türle ilgili beslenme ve üreme özellikleri kaydedilmiştir. Kafatası ve dişlerdeki bazı yapı farklılıklarına, gebelik ve emziklilik durumuna göre örnekler; genç ve ergin olarak iki yaş grubuna ayrılmıştır. Ölçüler Thomas (1905)'a, baculum Lidicker (1968)'e göre alınmış ve renk tanımı Ridgway (1886)'e göre yapılmıştır. Örneklerin baş iskeleti Mursaloğlu (1965)'na, karyoloji Ford ve Hamerton (1956) ile Patton (1967)'a göre hazırlanmıştır. Türün ayırıcı özelliği, habitatı, baculum özelliği, kürk rengi, kıl morfolojisi, morfometrik verileri ve karyolojisi kaydedilmiştir. Microtus hartingi'ye ait örneklerin diploid kromozom sayısı 54, temel kromozom kol sayısı 56, otozomal kromozomların kol sayısı ise 52 olarak tespit edilmiştir. Sonuçlar literatür verileriyle karşılaştırılarak değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is based on a total of 31 Microtus hartingi Barrett-Hamilton, 1903 specimens obtained from Isparta province between March and September 2010. The specimens were caught by kill and live trapping and they were skinned, stuffed and prepared as conventional museum type. One sample was fed in the laboratory condition and its some behavioural characteristics were recorded. Another individual was used in karyological analyses. Some features on the feeding and reproduction in the laboratory and natural conditions were recorded. Specimens were divided into two age groups as juveniles and adults according to molar wearing, sutures of some cranial bones, pregnancy and nursing status. The morphometric measurements were made according to Thomas (1905), baculum and karyology were prepared according to Lidicker (1968) and Patton (1967) respectively. Skulls of specimens were prepared according to Mursaloğlu (1965) and definition of fur colour was made according to Ridgway (1886). Diagnostic characters, habitat, bacular features, fur colour, hair morphology, morphometric data and karyology of this species were assessed. The number of diploid chromosomes of Microtus hartingi is 54 and the number of arm of fundamental chromosomes 56 and the number of autosomal chromosomes 52. Evaluation of the results was made upon comparison with the relevant data.