Golf alanları planlamasında çevreye duyarlı yaklaşımlar üzerine bir araştırma
A Research on environmental approaches to course development
  1. Tez No: 58350
  2. Yazar: TUĞRUL HOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERTUĞRUL YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Golf, Çevre, Golf Sahası Planlaması, Golf ve Çevre, Golf ve Ekoloji, Golf, Environment, Golf Course Planning, Golf and Environment, Golf and Ecology
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GOLF ALANLARININ PLANLANMASINDA ÇEVREYE DUYARLI YAKLAŞIMLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Tuğrul HOCAO?LU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Murat Ertuğrul YAZGAN Jüri: Prof. Dr. Murat Ertuğrul YAZGAN Prof. Dr. Yüksel ÖZTAN Prof. Dr. sümer GÜLEZ Bu tez çalışması, golf etkinliklerinin çevreye duyarlı yaklaşımlar doğrultusunda gelişmesini sağlayacak kriterlerin belirlenmesine yönelik bir araştırma olarak şekillendirilmiştir. Golf ve çevre ilişkisi daha çok golfun çevreyi etkilediği bir faktör olarak algılanır. Yeni yapılan planlamalarda“Golf ve Çevreye Duyarlı Yaklaşımlar”,“Doğa Onarımı ve Golf gibi yeni konular artık çevre olgusunun, golf aktivitesini etkilemesi durumunu kabul edildiğini göstermektedir. Yapılan çalışmanın önemi, ülkemizde yeni olarak gelişmeye başlayan bu sektörce bu konuyla ilgilenen yatırımcı, tasarımcı ve golf ile ilgili tüm profesyonel meslek gruplarınınülkemizdeki doğal kaynakların verimli kullanılmasını sağlayacak ve hatta geliştirecek ”çevreci îlkeler"den haberdar olmasını sağlamaktır. Çevre ile ilgili konuların golf ile ilgili konulara adreslenebilmesini sağlayabilmek için öncelikli olarak golf sahası ile ilgili sektörel gelişimi ve tarihçeyi inceleyerek başlanılmıştır ve golf sahasını oluşturan bölümlerin planlanması, tasarımı, yapımı ve idamesinde izlenen edilen yollar anlatılmıştır. Golf endüstrisinde önde gelen ülkelerin, çevreye duyarlı golf sahaları ile ilgili örnek çalışmaları ve yayınları incelenmiştir. Golf sahaları ile ilgili gelişim sürecini oluşturan; planlama, tasarım, yapım ve sonrasında idamesi sırasında çevrenin zarar görmesini engellemek ve hatta ekolojinin çeşitlilik kazanması için gerekli kriterler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON ENVIRONMENTAL APPROACHES TO GOLF COURSE DEVELOPMENT Tuğrul HOCAO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Murat Ertuğrul YAZGAN 1997 Jury: Prof. Dr. Murat Ertuğrul YAZGAN Prof. Dr. Yüksel ÖZTAN Prof. Dr. sümer GÜLEZ This study has been formed to determine the criteria, which govern the development of environmental approaches of the golf activity. The relation between the golf and the environment is being perceived on the basis that golf has more influence on the environment than the environment itself. In the recent planning, as in the case of the subjects,“Environmental Approaches to Golf Course Development; ”Land Reclamation And Golf Course Development" are brought necessity to accept the environmental concept having definite on the golf activity.IV The study leading to a golf concept which has gained in prominence lately in Türkiye will guide the investors having an interest in the field, designers, investors and other professionals in a way that natural resources in this field are used in an effective manner by considering the Environmental Principles. In order to connect with the environmental matters, golf sites, and development progress related history are presented as the initial step for the study. Later planning of the parts which forms the golf sites, design procedures construction and maintenance is explained accordingly to address the environmental issues. The experience and the publications of the countries having well known reputation in the golf industry are examined carefully. As the final step to the study, the progress that golf courses go through (planning, designing construction and maintenance ability while sensitive towards the environment, even regaining the ecological richness) is carefully analysed, and the result of this certain are determined.