Türkiye'de yetiştirilen bazı kabak türlerinde (Cucurbita sp.) kuraklık stresine tolerans bakımından genotipik varyasyonun belirlenmesi
Determination of genotypic variation some species grown in Turkey pumpkin (Cucurbita sp.) terms of drought stress tolerance
- Tez No: 284150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Ziraat, Physiology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kabak, Cucurbitaceae, kuraklık, oksidatif stres, enzim aktivitesi, iyon birikimi, klorofil, polietilen glikol, Pumpkin, Cucurbitaceae, drought, oxidative stress, enzyme activity, ion accumulation, chlorophyll, polyethylene glycol
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden toplanan ve Cucurbitaceae familyasının C. Pepo L., C. Moschata Poir, C. Maxima Duch. ve L. siceraria (Mol.) standl. türlerine ait olan toplam 38 adet kabak genotipinin kuraklık stresine tolerans mekanizmalarının belirlenmesi ve kurağa toleransta kullanılabilecek etkin seçim parametrelerinin belirlenmesidir. 38 farklı kabak genotipine ait fideler, iklim koşulları kontrol altında tutulan yetiştirme odasında, Hoagland besin çözeltisi içeren kaplarda kültüre alınmıştır. Kuraklık stresi uygulaması için besin çözeltisine -0,60 MPa ozmotik potansiyele denk olan %15 oranında Polietilen Glikol (PEG6000) eklenmiştir. Uygulama sonrasında kontrol ve kuraklık uygulanmış kabak bitkilerinin kök, gövde ve yaprak ağırlıkları ile yaprak sayılarına bakılmıştır. Ayrıca yapraklarda Nisbi Su İçeriği (NSİ), klorofil miktarı ile, antioksidatif enzim aktiviteleri (SOD: Süperoksit dismutaz; CAT: Katalaz; APX: Askorbat peroksidaz) belirlenmiştir. Ayrıca bitkilerin kök, gövde ve yapraklarında lipid peroksidasyon ürünü olan malondialdehid (MDA) miktarları ile potasyum (K), kalsiyum (Ca), demir (Fe), çinko (Zn) ve mangan (Mn) iyonlarının birikimleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, antioksidant enzim aktivitelerinin kurağa tolerans üzerinde çok etkili olduğu; kurak koşullarda yaşayabilen kabak genotiplerinin antioksidatif enzim sistemlerini duyarlı genotiplere göre çok daha aktif kullandıkları belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was collected from various regions of Anatolia and the Cucurbitaceae family of C. Pepo L., C. Poire moschata, C. Maxima Duch. and L. siceraria (Mol.) stand. A total of 38 types of squash genotypes to determine the mechanisms of drought stress tolerance and drought tolerance can be used to determine the parameters of the active selection. Pumpkin seedlings of 38 different genotype, climatic conditions, kept under control, training rooms, pots containing Hoagland nutrient solution were cultured. 0.60 MPa osmotic potential in nutrient solution for the application of drought stress, which is equivalent to 15% polyethylene glycol (PEG6000) were added. pumpkin control and drought treated plants after application of root, stem and leaf weights and leaf number were examined. In addition, leaf relative water content (NSI), with the amount of chlorophyll, antioxidant enzyme activities (SOD: Superoxide dismutase, CAT: Catalase; APX: Ascorbate peroxidase) were determined. In addition, plant roots, stems and leaves of the lipid peroxidation product malondialdehyde (MDA) with the amount of potassium (K), calcium (Ca), iron (Fe), zinc (Zn) and manganese (Mn) accumulation of ions were investigated. As a result, antioxidant enzyme activities to be very effective on drought tolerance, antioxidant enzyme systems in arid conditions, can live pumpkin genotypes than in sensitive genotypes were determined using the active