Ahlat (Bitlis) ekolojik şartlarında yetiştirilen GISELA 6 anacı üzerine aşılı 0900 kiraz (Prunus avium L.) çeşidinin performansının belirlenmesi
Determination or performance 0900 ziraat (Prunus avium L.) on GISELA 6 growning in Ahlat (Bitlis) ecological conditions
- Tez No: 284158
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORAY ÖZRENK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ahlat, Anaç, Gisela 6
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma Ahlat (Bitlis) ekolojik koşullarında yetişen 4 yaşlı Gisela 6 anacı üzerine aşılı 0900 Ziraat kiraz çeşidinin performansını belirlemek amacıyla 2009 - 2010 yılları arasında Ahlat'ta ilk kez (Bitlis) yapılmıştır. Birinci ve ikinci yıl, üzerinde çalışma yapılan 20 ağaçta fenolojik, morfolojik ve pomolojik analizler yapılmıştır. İki yılın ortalama rakamlarına göre; 0900 Ziraat kiraz çeşidinde meyve ağırlığı 8.29-9.36 g, meyve genişliği 23.41- 24.68 mm, meyve uzunluğu 21.58-22.94 mm, meyve hacmi 7.77-8.99 cm³ ve meyve yoğunluğu 1.02-1.07 g/cm³ arasında belirlenmiştir.Araştırma sonucunda söz konusu anaç üzerinde 0900 ziraat kiraz çeşidinin yetiştiriciliğinin başarıyla yapılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was performed first time in Ahlat (Bitlis) region, between the years 2009 ? 2010, to determine the performance of 0900 Ziraat on four-year-old GISELA 6 dwarfed trees grown in Ahlat ecological conditions. In the first and second years, on the 20 sample trees investigated; phenological, morphological and pomological analysis were carried out. The mean fruit weight, fruit width, fruit length, fruit volume and fruit intensity, based on the mean values of 0900 Ziraat cherries for two years were between; 8,29- 9,36 g , 23,41 -24,68 mm , 21,58 -22,94, 7,77 -8,99 cm³, 1,02 -1,07 g/cm³.As a result of this study it is determined that agriculture of 0900 Ziraat type cherries on above mentioned dwarfed trees could successfully be performed