Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde (Manisa) giardiasis tanısı konulan olgularda Giardia intestinalis genotiplerinin gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile araştırılması
Investigation of Giardia intestinalis genotypes in giardiasis patients diagnosed in Celal Bayar University Medical School's Hospital (Manisa) with Real-Time PCR
- Tez No: 284201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Parazitoloji, Biology, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Giardia intestinalis, genotip, gerçek zamanlı PZR, Türkiye, Giardia intestinalis, genotype, real time PCR, Turkey
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi parazitolojik hastalıkların tanısında son yıllarda etkili bir şekilde kullanılmaktadır. G. intestinalis'e ait, mikroskopi ile ayırt edilemeyen 7 farklı grup olduğu (A-G), bunlardan sadece A ve B'nin insan enfeksiyonuyla ilişkili olduğu anca bu genotiplerin başta evcil hayvanlar olmak üzere birçok memelide bulunabilidiği birçok çalışmada gösterilmiştir. Bugüne dek yapılmış çalışmalarda, Giardia enfeksiyonlarında görülen farklı klinik tablolar ile A ve B grupları arasında ilişki olduğu gösterilmiştir.Bu çalışmada, Manisa'da insanlarda ve hayvanlarda bulunan Giardia intestinalis genotiplerinin, moleküler epidemiyolojilerinin ve enfeksiyon karakterlerinin araştırılması planlanmıştır. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Laboratuarı'na başvuran ve G.intestinalis yönünden pozitif 45 hastaya ait dışkı örneği çalışmaya alınmıştır. Bu örneklerin DNA izolasyonu sonrası ?trioz fosfat izomeraz? gen bölgeleri gerçek zamanlı ?nested? polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle amplifiye edilmiş, diziye özgü DNA probları kullanılarak erime eğrisi analizi ile genotipik ayrımları yapılmıştır. Analizleri yapılan 45 izolatının 33'ü (%73,3) A genotipi, 5'i (%11,1) B genotipi ve 7'si (15,5) A+B karışık genotip bulunmuştur. Hastaların çoğunda 43/45 (%95,5) Giardia enfeksiyonu ile ilişkili bir ya da birden fazla semptoma rastlanırken sadece 2 hastada herhangi bir semptom bildirilmemiştir. Hastalar tarafından en sık bildirilen semptomların karın ağrısı (%37,7) ve ishal (%24,4) olduğu görülmüştür.Çalışmamızda rutin mikroskobik incelemeler ile pozitif bulunan tüm örnekler gerçek zamanlı PZR ile de pozitif bulunmuş olup işlemin %100 duyarlılık ve özgünlüğe sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca, Manisa bölgesinden toplanan klinik örneklerde, önceki çalışmada olduğu gibi G. intestinalis'in A genotipine daha sık rastlanmıştır. Uygulanan yöntemin daha fazla örnekle test edilerek elde edilen sonuçların doğrulanması durumunda, bölgemizde giardiasisin epidemiyolojisi hakkında daha doğru bilgiler elde edileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Real time PCR has been used commonly in the diagnosis of many parasitogical diseases. Giardia is a genus of intestinal flagellate protozoa, including six species that infect several vertebrates. Giardia intestinalis is currently the only known species found in humans, while it is also found in other mammals such as pets and livestock. The morphological differences among the isolates of G. intestinalis are quite little; however, latest molecular biological studies have demonstrated seven distinct assemblages (A-G) belonging to G. intestinalis, which is not possible to discriminate with routine microscopic methods.The purpose of the study was to assess the genotypes of clinical isolates of Giardia intestinalis using Real Time PCR, and evaluate their epidemiological and clinical characteristics in Manisa, Turkey. Fourty-five isolates from G.intestinalis-infected patients diagnosed during the routine microscopic examination with wet mount, formalin ethyl acetate concentration and trichrome staining in the laboratory of Celal Bayar University School of Medicine Department of Parasitology, were included in the study. The isolates were amplified successfully with real time nested PCR by targeting triose phosphate isomerase and using sequence-specific DNA probs for identified genotypes by melting-point analysis. Thirty-three of 45 samples (73.3%) were found to be genotype A, 5 samples (11.1%) were found to be genotype B, while the remaining 7 (15.5%) samples were found to be mixed infection (A+B). Real time PCR was found tobe 100% sensitive and specific.In the present study, a Real Time PCR test procedure with 100% of sensitivity and specificity was identified to be used in the clinical diagnosis of giardiasis patients. In addition, the results showed that Assemblage A was more common in our patient series, as idenitified in the previous study conducted in Manisa. After confirmation of the method through assessments with more clinical samples, we will surely obtain more precise data concerning the epidemiology of giardiosis our region.