Kahramanmaraş koşullarında değişik mısır çeşitlerinin birinci ve ikinci ürün olarak yetiştirilmesinin verim ve kalite özelliklerine etkisinin incelenmesi
Investigations on yield and quality properties of different dent corn hybrids grown in Kahramanmaraş conditions as first and second crop
- Tez No: 284405
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇÖLKESEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır türleri, Atdişi mısır, Verim ve kalite özellikleri, Üründönemleri, Yaş öğütme, Corn species, dent corn, yield and quality traits, cropping seasons, wetmilling
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma Kahramanmaraş ekolojik koşullarında 2008 ? 2009 yıllarındaiki yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırmada Kahramanmaraş'ta ekimi yapılan ortaerkenci on adet hibrid mısır çeşidi I. ve II. ürün olarak tesadüf blokları denemedesenine göre dört tekrarlamalı olarak ekilmiş; fenolojik, agronomik ve kaliteözellikleri incelenmiştir.İncelenen özellikler yönünden çeşitler arasında Tepe Püskülü Çıkarma Süresi(gün), Koçan Yüksekliği (cm), Gövde Çapı (mm), Hektolitre Ağırlığı (kg), HasattaTane Nemi (%), Yağ İçeriği (%), Nişasta İçeriği (%), Embriyo Miktarı (%), MısırGluten Miktarı (%), Kaba Kepek Miktarı (%), İnce Kepek Miktarı (%), yönünden I.Ürün sonuçları II. ürün sonuçlarına göre istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.Bitki Boyu (cm), Koçan Çapı (mm), Koçan Boyu (cm), Koçan Ağırlığı (g), Bin TaneAğırlığı (g), Dekara Verim (kg), Protein İçeriği (%), Islatma Suyuna Geçen KuruMadde Miktarı (%), Nişasta Verimi (%), Nişasta Randımanı (%) yönünden II. Ürünsonuçları I. ürün sonuçlarına göre istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.Dekara verim yönünden I. üründe çeşitler arasında istatistiksel olarak farkbulunamamış fakat en yüksek dekara verimi 1037 kg/da ile DKC 5783 çeşidi öneçıkmıştır. İkinci ürünlerde ise 1164 kg/da ile P 32 T 83 çeşidinin en yüksek dekaraverime sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca nişasta randımanı yönünden I. üründeen yüksek randımana sahip çeşidin % 96.36 ile P 32 T 83 çeşidi, % 95.66 randıman ileM. Sx 896 King çeşidinin, II. üründe ise % 103.36 randıman ile P 32 T 83 çeşidininnişasta randımanı en yüksek olan çeşit olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out at Kahramanmaras ecological conditions fortwo years during 2008 and 2009 years. In the research 10 semi-earlier hybrid corncultivars which are grown in Kahramanmaras, planted as first and second croppingin a randomized complete block design with four replications and phenological,agronomical and quality traits were investigated.According to the tasseling (day), ear height (cm), stem diameter (mm), testweight (kg), grain moisture at harvest (%), oil content (%), starch content (%),embryo amount (%), corn gluten amount (%), rough bran amount (%) and fine branamount (%) traits, first cropping was significantly different than second cropping. Inrespect to plant height (cm), ear diameter (mm), ear length (cm), ear weight (g),thousand grain weight (g), grain yield (kg/da), protein content (%), dry matteramount in wetting water (%), starch yield (%) and starch production (%) secondcropping was significantly different than first cropping.In respect to grain yield, there was no differences among the cultivars in thefirst cropping but DKC 5783 cultivar had the highest grain yield with 1037 kg/dawhile, P 32 T 83 cultivar had the highest grain yield with 1164 kg/da in the secondcropping. In addition, according to starch production, while, P 32 T 83 and M.Sx 896cultivars were the highest with 96.36 and 95.66% in the first cropping, P 32 T 83cultivar was the highest with 103.36% in the second cropping.