Gladiçya meyvesinin çayırotu silajında kullanımı
The use of honey locust pods as a silage additive for grass
  1. Tez No: 284411
  2. Yazar: İNAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KAMALAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çayırotu silajı, gladiçya meyvesi, sindirim derecesi, metabolik enerji, Grass silage, honey locust (Gleditsia triacanthos) pods, digestibility, metabolisable energy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, suda çözünür karbonhidrat ve tanen bakımından zengin Gladiçya (Gleditsia triacanthos) meyvesinin, çayırotu silajı yapımında silaj katkı maddesi olarak kullanım olanakları araştırılmıştır. Gladiçya meyvesi, silajların kompozisyonuna, fermentasyon parametresine, in vitro gaz üretim parametrelerine, in vitro organik madde sindirim derecesine (İVOMSD) ve metabolik enerji içeriğine (ME) önemli derecede etki etmiştir. Gladiçya meyvesinin katılma oranına bağlı olarak oluşan silajların kuru madde içeriği (KM), Fleig skoru (FS), in vitro gaz üretimi, organik madde sindirim derecesi (OMSD), metabolik enerji içeriği ve kuru madde sindirim derecesi (KMSD) önemli derecede artarken, kül içeriği (HK), asit deterjan fiber (ADF), nötral deterjan fiber (NDF) ve ham protein içeriği (HP) azalmıştır.Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, % 6 oranında Gladiçya meyvesi ilavesi çayırotu silajının amonyak içeriğini % 46 oranında, pH'sını ise % 13.12 oranında düşürmüştür. Kontrol grubuna göre, % 6 oranında Gladiçya meyvesi ilave edilen çayırotu silajının Fleig Skorları ise 56.0'den 90.46'e yükselmiştir. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, % 6 oranında Gladiçya meyvesi ilavesi çayırotu silajının ME içeriğini % 8.76 oranında, OMSD ise % 11.87 oranında kuru madde sindirim derecesini % 20.28 artırmıştır. Sonuç olarak; daha kaliteli çayırotu silajı elde etmek için taze çayırotuna en az % 3 oranında Gladiçya meyvesi katılması tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
In the current study honey locust (Gleditsia triacanthos) pods which is rich in water soluble carbohydrate and tannin, was used as a silage additive for grass plant. Honey locust pods had a significant effect on the chemical composition, fermentation parameters, in vitro gas production parameters, in vitro organic matter digestibility and metabolisable energy content of grass silage. Although dry matter content, Fleig score, in vitro gas production, organic matter digestibility, metabolisable energy and dry matter digestibility of the resultant grass silage increased, ash, acid detergent fiber, neutral detergent fiber and crude protein contents decreased with increasing level of honey locust pods.The inclusion of honey locust pods at %6 into grass material resulted in a decrease in % 46 of the ammonia concentration and %13.12 of pH respectively, when compared with control group of grass silage. On the other hand, the inclusion of honey locust pods at %6 into grass material resulted in an increase in % 8.76 of the metabolisable energy, % 11.87 of organic matter digestibility and %20.28 of dry matter digestibility respectively, when compared with control group of grass silage. In addition, the inclusion of honey locust pods at %6 into grass material resulted in an increase in Fleig score from 56.0 to 90.46.It can be concluded that, at least, 3 % of ground honey locust pods on fresh basis should be included into grass forage to obtain high quality grass silage.