Doğal Lactobacillus buchneri izolasyonu, moleküler tanımlanması ve silajlarda aerobik stabiliteye etkisinin belirlenmesi
The isolation of Lactobacillus buchneri, molecular description and determination of aerobic stability of silage
  1. Tez No: 284436
  2. Yazar: MİNE SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE DÖNBAK, YRD. DOÇ. İSMAİL AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lactic Acid Bacteria (LAB), Lactobacillus buchneri, PCR
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada farklı silaj materyallerinden toplanan ve doğal fermentasyonu gerçekleştiren starter kültürü olan bakterilerden Lactobacillus buchneri suşları izole edilmiş, izole edilen mikroorganizmaların tanımlanması koloni PCR metodu ile gerçekleştirilmiştir. Moleküler tanımlaması yapılan Lactobacillus buchneri izolatlarının plazmit içerikleri tespit edilmiştir. İzole edilen farklı doğal suşlarla laboratuvar şartlarında silaj yapılmış, suşların aerobik stabiliteleri, kontrol grubu ve standart Lactobacillus plantarum suşu ile karşılaştırmalı olarak belirlenmiştir. Yaptığımız çalışmadan elde ettiğimiz verilere göre, kontrol grubu aerobik olarak 28. saatte bozulmaya yol açarken, izole ettiğimiz L.buchneri inokülantları ve L.plantarum ise 10. saatte bozulmaya neden olmuştur. Bu yüzden bu izole edilen bakterilerin aerobik stabiliteye olumlu bir etki yapmadığı, fakat sadece L. buchneri ihtiva eden inokulantların kullanılması ile silaj pH'sının ve kuru madde kayıplarının önlenmesi tasarlanmaktadır. Ayrıca bu çalışmanın daha geniş kapsamda farklı mikroorganizmalar kullanılarak yapılması önerilmektedir.Anahtar Kelimeler : Laktik Asit Bakterileri (LAB), Lactobacillus buchneri, PCR
Özet (Çeviri)
In this study, Lactobacillus buchneri ssp., fermentative starter culture was isolated from different silage materials and molecularly identified using PCR method. The plasmid content of identified L. buchneri isolates was determined. It was made in vitro silage using these strains. Aerobic stability of these strains was compared with control group and standart L. plantarum.According to obtained results, control group silage provided aerobic stability for 28 hours, on the other hand, inoculants of isolated L. buchneri were able to provide aerobic stability 10 hours only. Thus, it was seen that these strains didn?t make a positive impact on aerobic stability of silage in respect to time of the providing of stability.However, this study will be pioneer for the future researches because of showing a positive impact on silage quality, in terms of providing of low pH and preventing of dry matter lossing. In addition, it is needed to researches made using different microorganisms and with wider scope.