Adıyaman koşullarında değişik mercimek (Lens culunaris MEDIC) çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerine bir araştırma
A study on yield and yield components of different lentil (Lens culunaris MEDIC)cultivars under Adiyaman conditions
  1. Tez No: 284441
  2. Yazar: ZEYNEP TÜMAY AYDIN ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇÖLKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mercimek, Çeşit, Verim, Verim Unsurları, lentil, line, yield, yield components
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Adıyaman ili Besni Ovası'nda 2009-2010 yetiştirme döneminde Flip 2007 - 58L, Flip 2007 - 133L, Flip 2006 - 41L, Flip 2005 - 20L, Flip 2007 - 52L, Flip 2007 ? 79L, Flip 2005 ? 31L, Flip 2006 ? 39L, Flip 2007 ? 106L, Fırat ? 87 ve Çağıl çeşitleri olmak üzere 11 farklı mercimek çeşidi kullanılarak yürütülen araştırmada, çeşitlere ait morfolojik ve tarımsal karakterler incelenmiştir. Deneme 4 tekerrürlü olarak tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur.Araştırmada, bitki boyu 48.17-41.0 cm, ilk bakla yüksekliği 5.42-3.65 cm, ana dal sayısı 8.24-23.90 adet/bitki, yan dal sayısı 8.19-4.54 adet/bitki, metrekaredeki bitki sayısı 150.29-100.59 bitki/m2, bitkideki bakla sayısı 62.07-44.61 adet/bitki, 1000 tane ağırlığı 59.55-35.99 g ve hasat indeksi % 54.00-% 30.00 arasında değişim göstermiştir.Hatlara ait dane verimi değerleri 88.42?128.16 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek dane verimi Flip 2006- 39L (128.16 kg/da) çeşidinden alınırken en düşük dane verimi Fırat-87 (88.42 kg/da) çeşidinden alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Eleven different lentil cultivars (Flip 2007 - 58L, Flip 2007 - 133L, Flip 2006 - 41L, Flip 2005 - 20L, Flip 2007 - 52L, Flip 2007 ? 79L, Flip 2005 ? 31L, Flip 2006 ? 39L, Flip 2007 ? 106L, Fırat ? 87 and Çağıl) were investigated for morphological and agronomical traits under Adıyaman province, Besni plain in 2009-2010 cropping season. The study was arranged in randomized complete block design with four replications.In the study, cultivars ranged for plant height 48.17-41.0 cm, first pod height 5.42-3.65 cm, main branch number 8.24-23.90, lateral branch number 8.19-4.54, plant number per m2 150.29-100.59, pod number per plant 62.07-44.61, 1000 grain weight 59.55-35.99 g and harvest index 54.00-30.00%.Grain yields of the lines ranged in 88.42-128.16 kg/da. The highest grain yield was obtained from FLIP 2006- 39L (128.16 kg/da) line, while the lowest obtained from FIRAT-87 (88.42 kg/da) line.