Dengesizleştirci bir grup ve azido gruplarını bir arada içeren Cu(II) komplekslerinin termal analiz yöntemleri ile incelenmesi
The investigation of the Cu(II) complexes including both azido and nitro groups using thermal analisis methods
  1. Tez No: 284923
  2. Yazar: MELİKE KUNDURACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ATAKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Termogravimetri, enerjik madde, Cu(II) ? azido kompleksleri, azotça zengin kompleks, Cu(II)-pirazolil kompleksleri, patlayıcı madde, thermogravimetry, energetic compound, Cu(II) ? azido complexes, nitrogen rich complex, Cu(II)-pyrazolyl complexes, explosive material
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada yapısında hem azido hem organik bir nitrolanmış ligand içeren Cu(II) kompleksleri hazırlanmış ve nitro grubunun patlamaya olan etkisini araştırmak amacıyla bu kompleksler termal analiz yöntemleri olan termogravimetri (TG) ve diferensiyel taramalı kalorimetri yöntemleriyle incelenmişlerdir. Azido grubu içeren Cu(II) komplekslerinin termal bozunmalarının patlayıcı maddelere benzer olmasından dolayı bu komplekslere - nitro grubu taşıyan ligandlar eklenmiş ve termal tepkimenin değişimi gözlenmiştir. Bu amaçla ONNO tipinde simetrik Schiff bazı olan bis-N,N'(salisiliden)-1,3-diaminopropan ve bis- 2,6(pirazol-1-il)piridin'in nitrolanmış halleri ligand olarak kullanılmış ve literatürdekilere benzer şekilde kompleksler hazırlanmıştır. Hazırlanan kompleksler sırasıyla bis-N,N'(3-nitrosalisiliden)-1,3-diaminopropan, bis-N,N'(5-nitrosalisiliden)-1,3-diaminopropan, bis-N,N'(3,5-dinitrosalisiliden)-1,3-diaminopropan, bis- 2,6(pirazol-1-il)-3-nitro piridin ve bis- 2,6(5-nitroindazol-1-il)piridin'dir. Termal analiz sonuçlarında ONNO tipindeki Schiff bazları ile hazırlanan ve dört çekirdekli oldukları tahmin edilen komplekslerde nitro grubunun termal parçalanma tepkimesinin tepkime ısısını azalttığı, pirazolil tipi ligandlarda ise artırdığı belirlenmiştir. Schiff bazı komplekslerinde gözlenen bu ters sonuç azido grubunun elektron verici buna karşın nitro grubunun elektron çekici olması nedeniyle kompleksin elektron dağılımının homojenleşmesi sonucu kompleksin kararlılığının artması olarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Cu(II) complexes having both an azido ligand and a nitrated organic ligand were prepared and these complexes were analysed with thermogravimetry and differential scanning calorimetry methods to investigate the effects of nitro group to the explosions. Since the thermal degredation of the Cu(II) complexes with azido groups resemble explosive materials, nitro group containing ligands were added to these complexes and the changes in the thermal reactions were examined. For this purpose, the ONNO type symmetrical Schiff bases, bis-N,N?(salicylidene)-1,3-diaminopropane and bis-2,6(pyrazol-1-yl)pyridine were nitrated to use as ligands and the complexes were prepared according to the litterature references. The prepared complexes are bis-N,N?(3-nitrosalicylidene)-1,3-diaminopropane, bis-N,N?(5-nitrosalicylidene)-1,3-diaminopropane, bis-N,N?(3,5-dinitrosalicylidene)-1,3-diaminopropane, bis-2,6(pyrazol-1-yl)-3-nitropyridine and bis-2,6(5-nitroindazole-1-yl)pyridine, respectively. Thermal analysis results shown that the nitro groups reduce the heat of reaction in the complexes that are prepared from ONNO type Schiff bases and are estimated to have four nuclei, and they increase the heat of reaction in the complexes with pyrazolyl type ligands. This inverse consequence observed in the Schiff base complexes was interpreted as the change in the stability of the complex as a result of the homogenization of the electron distribution caused by the electron donating behaviour of azido group and the electron withdrawing behaviour of the nitro group.