İzmir ilinde denizde ağ kafeslerde su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmelerin coğrafi bilgi sistemi (CBS) ortamında aplikasyonu ve mevcut durumlarının CBS yazılımı kullanılarak incelenmesi
Applications of geographical information systems (GIS) for marine cage fish farms and researching current situatinon using GIS software in Izmir
- Tez No: 284955
- Danışmanlar: PROF. DR. E. OLCAY OBALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: İzmir, CBS, Balık Çiftliği, Su Ürünleri, Yazılım, Kıyı ötesi, Izmir, GIS, Fish Farm, Aquaculture, Software, Off Shore
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Birçok bilim dalında kullanılmakta olan Coğrafi Bilgi Sisteminden (CBS) yararlanılan bu çalışmada, İzmir ili sınırları dâhilinde denizlerde faaliyet gösteren su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin mevcut durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. İşletmelerin konumsal olan ve olmayan verileriyle, Trix indeksi sonuçları, çiftlik kapasitesi ve genel durumları gibi bilgiler CBS ortamında üretilmiştir. Ayrıca bu veriler ışığında tesislerin durumlarını gösterir haritalar üretilmiş, ek olarak topografya verilerinden elde edilen sayısal altlıklardan 3D arazi modeli ile seyir haritalarından elde edilen izobatlar yardımıyla 3D derinlik modelleri üretilmiştir. Trix indexi sonuçları nokta verilerinin interpolasyonu ile yayılımı haritalanmıştır. Trix analiz sonuçlarına bakıldığında balık çiftliklerinin, denizel ortamdaki besin seviyesine etkilerinin yasal sınırların altında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study which has been benefitted from Geographic Information Systems (GIS) used in many discipline of science, has aimed to examine the current situation of marine fish farms? activities within the borders of Izmir provinceFish farms? spatial datas, non spatial datas and Trix index results, such as farm capacity and general condition infos have been produced in GIS environment. In addition, fish farms maps, 3D terrain models and 3D depth models have been produced in the light of these datasAnalysis of fish farms? Trix index, it has been observed that under the effects of eutrophication level legal limits to marine environment.