Impacts of the proposed Aliağa Thermal power plant on the sulphur dioxide concentration and sulphur deposition patterns in the Aliağa air-shed
Yapımı önerilen Aliağa Termik Santralı'nın, Aliağa bölgesindeki kükürt dioksit derişimi ve kükürt birikimi dağılımlarına etkileri
- Tez No: 28505
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRDAL TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Thermal Power Plants, Environmental Impact Assessment, Air Pollution, Air Quality Modelling, Ambient SO2 Concentration, Sulphur Deposition
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada Aliağa, İzmir'de yapımı önerilen bir termik santralin etkilerini belirlemek için yapılan uzun dönemli hava kalitesi modelleme çalışması sunulmuştur. Yapımı önerilen tesisin emisyonlarından kaynak¬ lanabilecek SO2 derişimleri ve kuru, yaş ve toplam kükürt birikimlerinin tahmininde“Alberta Deposition with Terrain”(ADEPT) hava kalite modeli kullanılmıştır. Hava kalite modeli için gerekli olan meteoroloji verilerinin hazırlanmasında REG-308 meteorolojik ön işlemcisi kullanılmıştır. Bölgesel çalışma alanındaki mevcut ve gelecekteki hava kalitesini belirleyebilmek için termik santralın emisyonuna ek olarak, mevcut endüstrilerin emisyonları da modelleme çalışmasına dahil edilmiştir. Modelleme çalışmasının sonuçlarından, mevcut endüstrilerin yürürlükte olan hava kalitesi standartlarını ve önerilen değerleri ihlal ettiği anlaşılmıştır. Bu koşullar altında, yapımı önerilen santralın bölgesel hava kalitesi üzerindeki etkileri önemsiz olacaktır. Mevcut endüstriler emisyon standartlarına uyduklarında ise yapımı önerilen santralınetkilerinin önemi artacaktır. Bu durumda, yapımı önerilen santralın %100 baca gazı kükürt arıtımı uygulayarak kükürt emisyonunu azaltması gerekebilir. Modelleme sonuçlan, saha hava kalitesi ölçümleri ile karşılaştırılmış ve lineer korelasyon katsayısı %90'dan daha az bir güvenilirlikle 0,567 olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler. Termik Santraller, Çevresel Etki Değerlendirmesi, Hava. Kirliliği, Hava Kalite Modellemesi, Havadaki SO2 Derişimi, Kükürt Birikimi.
Özet (Çeviri)
An air quality modelling study far determining the impacts of a proposed coal-fıred thermal power plant in Aliağa, izmir is presented.“Alberta Deposition with Terrain”(ADEPT) air quality model is used to estimate the long term ambient SO2 concentrations, and dry, wet and total sulphur depositions resulting from the emissions of the proposed plant. REG- 308 meteorological pre-processor is used to prepare the meteorological data required by the air quality model, in addition to the probable sulphur emission of the proposed power plant, sulphur emissions of the existing industries are also taken into consideration to determine the baselme air quality in the regional study area. The results of the modelling study showed that the existtng industries have been violating the currently effective air quality standards and guidelines. Under these circumstances, the impacts of the proposed power plant will be insignificant in terms of ambient SO2 concentration and sulphur deposition. in the future, however, when theexisting industries comply with the sulphur emission standards, the relative contribution of the proposed plant will become more significant and the proposed power plant may have to reduce its sulphur emission by practising 100% flue gas desulphurisation. The modelling results were compared with field measurements and found to have linear correlation coefficient of 0.567 with signifıcance less Ihan 90%.