A Study on quality improvements for oxidation pond effluents by rock filters
Kaya filtresi kullanılarak oksidasyon havuzu çıkışsuyu kalitesinin iyileştirilmesi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 28504
  2. Yazar: BANU ORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLERMAN SÜRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidasyon Havuz Çıkış Suyu, Kaya Filtresi, Alg, Alg Uzaklaştırması, Oxidation Pond Effluent, Rock Filter, Algae, Algae Removal
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bir kaya filtresinin performansını belirlemek ve tam ölçekli bir oksidasyon havuzu çıkış suyu kalite karakteristiklerini iyileştirmek amacıyla laboratuvar ölçeğinde bir pilot çalışma yapılmıştır. Farklı filtreleme süreleri ve 3 yüzey yükleme hızlarında iki farklı boyuttaki malzeme için arıtma verimliliği araştırılmıştır. Sabit filtre malzemesi için, kalite parametrelerinin uzaklaştırma verimliliğinin düşük yüzey yükleme hızlarında daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, sabit malzeme ve yüzey yükleme hızı için filtreleme zamanı ile Bulanıklık, Klorofil-a, Askıda Katı Madde ve Kimyasal Oksijen ihtiyacı arasında doğrudan bir ilişki bulunmuştur. Bütün yüzey yükleme hızları ve filtreleme periyodları için, boşluk hacmi daha düşük olan küçük kayaların, büyük kayalara oranla daha fazla uzaklaştırma verimliliği sağladığı sonucuna varılmıştır. X
Özet (Çeviri)
A laboratory scale pilot plant investigation was carried out to study the performance of a rock fi iter and to improve water quality characteristics of a full-scale oxidation pond effluents. Treatment efficiencies were studied for two different media size for three surface overflow rates and different filtration durations. it was observed that removal efficiencies of quality parameters were higher for lower surface overflow rates, for a fixed filter media. Also, a direct relationships between filtration duration and removal efficiencies of Turbidity, Chlorophyll-a, Suspended Solids and Chemical Oxygen Demand were found for a fixed media and surface overflow rate. it was concluded that sınailer rocks that have a lower porosity achieved higher removal efficiency compared to larger rocks, at ali surface overflow rates and filtration periods.