Supercritical water gasification of biodiesel by product glycerin using NH3 and Co and Ni impregnated industrial activated carbon catalysts
Co ve Ni emdirilmiş aktif karbonları ve amonyak çözeltisi ile biyodizel yan ürünü gliserinin kritik üstü su ortamında gazlaştırılması
- Tez No: 285055
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT BALLİCE, PROF. DR. MİTHAT YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kritik Üstü Su Gazlaştırması (SCWG), Gliserin, Enerji, Hidrojen, Metan, Supercritical Water Gasification (SCWG), Glycerin, Energy, Hydrogen, Methane
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada, biyodizel yan ürünü olan ham gliserinin değerlendirilmesi amacıyla kritik üstü su ortamında hidrojen ve/veya metan gibi temiz enerji kaynağı olarak kullanılabilecek gaz yakıtların üretebilirliği incelenmiştir. Ayrıca kıyaslama için saf gliserinle de çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı maksimum hidrojen ve/veya metan elde edilmesi için en uygun reaksiyon koşullarının belirlenmesi ve gazlaştırma ürünlerini etkileyen faktörlerin incelenmesidir.Çalışmalar 0.1 L hacminde otoklavlarda yapılmış, katalizör olarak da amonyak çözeltisi ve aktif karbon ve bu aktif karbonun Co ve Ni emdirilmiş şekilleri kullanılmıştır.En uygun reaksiyon koşullarını belirlemek amacıyla, kritik üstü su gazlaştırması yöntemiyle elde edilen ürünler farklı analiz teknikleri kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, hydrogen and /or methane as clean energy sources were investigated by supercritical water gasification of biodiesel by product crude glycerin. Also, pure glycerin was used for comparison. The scope of this study was to identify the reaction conditions to obtain maximum hydrogen and/or methane yield and to investigate the factors influencing the gasification products.Experiments were studied in 0.1 L volume of autoclaves, ammonium solution, activated carbon and its Co and Ni impregnated forms were used as catalyst.Different analysis techniques were used to characterize the products that obtain by supercritical water gasification methode.